Kultikus McLarenek emlékét idézi ez a vadonatúj sportkocsi
2023. augusztus 13. írta: autonet

Kultikus McLarenek emlékét idézi ez a vadonatúj sportkocsi

Steve Nichols neve az autósport történetében jártasak számára bizonyára ismerősen cseng: a mostanra már a 70-es éveiben járó amerikai mérnök többek közt az 1988-as F1-idényben sikert sikerre halmozó McLaren MP4/4 tervezésével szerzett magának hírnevet. A szakember az ezredfordulót követően jó ideig távolságot tartott a járműipartól, hogy aztán immár a saját nevét viselő cég élén, egy szuperkönnyű, kétüléses sportkocsival térjen vissza! Az Automeister szervizhálózat friss bejegyzésében a most debütált Nichols Cars N1A kerül fókuszba!

nichols_cars_n1a_4.jpg

A bevezetőben említett, ikonikus McLarent 1988-ban 16 futamból 15-ször is elsőként intették le (8-szor Ayrton Sennával, 7-szer pedig Alain Prosttal a volán mögött), így nem véletlen, hogy sokan minden idők legjobban sikerült Formula–1-es kocsijának tartják. A remekmű designjáért Steve Nichols volt felelős, akit ráadásul nemcsak emiatt tartanak számon a sportág nagyjai között, hanem mert annak idején az elsők közt alkalmazta az idővel sztenderddé váló szénszálas technológiát a versenyautóknál.

Nyugodtan mondhatjuk, meglehetősen jó ajánlólevél mindez az N1A számára, amelyet a 2017-ben alapított vállalat közlése szerint az 1964-ben bemutatott, az első „igazi McLarennek” tartott M1A örökösének szántak, melyről a formavilága is árulkodik. A 4,3 méter hosszú, 1,76 méter széles és egy milliméter híján 1 méter magas kocsi tömege mindössze 900 kilogramm, vagyis még a legkönnyebb Mazda MX-5-ösöknél is bő 10%-kal kevesebbet nyom.

nichols_cars_n1a_6.jpg

A Nichols Cars N1A-ban egy a General Motors által jegyzett – többek közt a Chevrolet Corvettnél és a Subaru BRZ-nél is bevetett – és a szakmában jó nevű Langford Performance Engineering által továbbfejlesztett LS3 motor dolgozik. A csúcsváltozatban helyet kapó 7.0 literes, V8-as erőforrás a hírek alapján akár 650 lóerős teljesítményre is képes lesz, amit alapesetben egy hatsebességes kézi váltó továbbít a hátsó tengelyre. Az elöl 19, hátul 20 colos kerekekkel felszerelt sportkocsihoz gyárilag Michelin Pilot Sport Cup 2 gumik járnak.

A cég tervei szerint az N1A-ból 100 példány készül majd, amelyek Európában akár közúti rendszámra is jogosultak lehetnek. Nicholsék az árat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a nemzetközi sajtóban 450 ezer angol fontnyi, azaz átszámítva nagyjából 204 millió forintnyi indulóösszegről lehet olvasni. Hogy a tervek szerint még idén gyártásba kerülő roadster méltó-e a legendás McLarenek örökségéhez, azt a fentiek és a mellékelt fotó alapján mindenki eldöntheti.

nichols_cars_n1a_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr7518191277
süti beállítások módosítása