Rövidesen jön, de nem hoz „megváltást” az egynapos matrica
2024. február 16. írta: autonet

Rövidesen jön, de nem hoz „megváltást” az egynapos matrica

Heteken belül bevezethetik Magyarországon az egynapos autópálya-matricát, az illetékes Építési és Közlekedési Minisztérium pedig a napokban közzé is tette az ezzel kapcsolatos rendeletmódosítás tervezetét. A szöveg a „termék” ára kapcsán nem szolgált meglepetéssel, azonban tisztázott egy fontos, eddig homályos részletet. Ez alapján pedig „peches” esetben előfordulhat az is, hogy a hazai 1 napos vinyetta időarányosan a világ egyik legdrágább jegye lesz. Az aktuális tudnivalókat foglaljuk össze a carXpert szervizhálózat mostani írásában.

egynapos_matrica_kozeleg_illusztracio.jpg

Az Európai Parlament még 2022-ben szavazta meg, hogy az összes tagállam kötelezően tegye elérhetővé az egynapos sztrádamatricákat. A lépést főként az alkalmi úthasználók iránti méltányosság motiválta, vagyis, hogy egy az adott országot néhány óra alatt átszelő fuvarozónak például ne kelljen egyhetes, vagy akár ennél is hosszabb időszakra szóló jogosultságot vásárolnia.

A hírt annak idején sokan nagy lelkesedéssel fogadták, ám hamar kiderült, hogy hazánk esetében az újdonság várhatóan nem jelent majd túlzottan nagy spórolást. A vonatkozó uniós irányelvben ugyanis az szerepel, hogy az egynapos matrica ára maximum az éves „bérlet” 9%-a lehet – márpedig a döntéshozók korábbi nyilatkozatai alapján borítékolható volt, hogy idehaza az összeg „el is megy a falig”. Mivel a legtöbbek számára releváns D1 kategóriában az éves díj jelenleg 57 620 forint, így az egynapos biléta árát most 5150 forintban rögzítették.

Tekintve, hogy a kínálat eddigi alját jelentő 10 napos matrica ugyanebben a kategóriában ez idő tájt 6400 forintba kerül, látható, hogy a változás kedvezményezettjei az így megtakarított pénzből (ami kb. 2 liternyi üzemanyag árának felel meg) „nem jutnak túl messzire”. Összehasonlításképpen a szomszédos Ausztriában 8,6 euróban, átszámítva kb. 3350 forintban állapították meg az idei évre az egynapos autópálya-matrica árát – igaz, arrafelé a 10 napos jogosultság is a magyarnál olcsóbb, 11,5 euró (mintegy 4500 forint).

Ahogy arra a bevezetőben utaltunk, a friss dokumentum alapján kiegyenesedtek az érvényességi idővel kapcsolatos kérdőjelek. Eszerint az 1 napos „címke” nem a megvásárlásától számított 24 óráig lesz használható, hanem az adott napon 0 és 24 óra között. Ez azt jelenti, hogy ha szélsőséges esetben valaki 23:59-kor vált jegyet, akkor percalapon számolva alighanem globálisan is egyedülálló, csillagászati árat kénytelen fizetni az úthasználatért.

Az egynapos sztrádamatrica várhatóan márciustól lesz megváltható (az EU által szabott határidő a bevezetésre március 25.), de mindenekelőtt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján kell megjelennie az újdonságnak, a hatálybalépésre pedig hivatalosan onnantól számított 30 nap múlva kerülhet sor.

Illusztráció: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Facebook-oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr518326971
süti beállítások módosítása