Mindjárt megnyílik Magyarország legújabb versenypályája!
2023. április 26. írta: autonet

Mindjárt megnyílik Magyarország legújabb versenypályája!

Éppen tíz éve annak, hogy először lehetett hallani a Balaton Park Circuit építéséről. A versenypályának az eredeti tervek szerint már 2014-ben el kellett volna készülnie, ám a projekt hosszú időre parkolópályára került. Néhány éve aztán újra munkába álltak a gépek a Balatonfőkajár melletti, az M7-es autópálya közelében fekvő területen, mostanra pedig tényleg karnyújtásnyira került az aszfaltcsík felavatása. A minap kiderült, hogy a létesítmény első nagyszabású eseményére, a Porsche 75 fesztiválra, június 10-én kerül sor, de az idei programban már hivatalos versenyek is szerepelnek.

balaton_park_circuit_3.jpg

Először is érdemes leszögezni, hogy a vadonatúj pálya nem azonos a „magyar tenger átellenes oldalára” szánt, főként egy reménybeli MotoGP Magyar Nagydíj miatt megálmodott, de végül meg nem valósult Balatonringgel. Utóbbi nem az egyetlen hasonló, idő előtt megfeneklett kezdeményezés volt hazánkban, de az autó- és motorsportok szerelmesei annak legalább örülhetnek, hogy a Balaton Park Circuit nem jutott hasonló sorsra.

A helyszín hivatalos weboldala szerint a legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő pálya 4115 méter hosszú, 12-15 méter széles és összesen 16 kanyar (hat jobbos és 10 balos) található rajta. Korábbi médiaértesülések arról szóltak, hogy a helyszín Grade Two besorolást kap a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA), vagyis a Formula–1-es kívül lényegében bármilyen széria viadalait megrendezhetik rajta. Viszonyításképpen a legendás 24 órás futamokra használt Le Mans-i aszfaltcsík is ugyanezzel a minősítéssel rendelkezik.

A már ismertté vált információk alapján tehát a Porsche 75. születésnapját ünneplő autótulajdonosok vehetik elsőnek birtokba a ringet, de a nemzetközi portálokon már két professzionális esemény is bekerült a naptárba. Ez alapján szeptember legvégén a Balaton Park Circuitre érkezik az FIA Swift Cup Europe sorozat, októberben pedig az F4-es kocsiknak rendezett ACCR Czech Formula széria. Érdekesség, hogy a két bajnokság egyaránt a Hungaroringen kezdődik és Balatonfőkajáron ér véget, azaz a magyar nagydíjak keretbe foglalják mindkét szezont.

Tekintve, hogy az új komplexum négy- és kétkerekű járművek versenyeit is be tudja fogadni, az Auto Check Center szervizhálózat itteni híreit követő olvasóinkban is felvetődhet a kérdés, hogy „beugorhat-e” a kérdőjelek hosszú sorával övezett hajdúnánási pálya helyett a jövő évben esedékes hazai MotoGP-futamra. Ezzel kapcsolatban egyelőre semmi biztosat nem tudni, mindenesetre a projekt illetékesei ígéretük szerint igyekeznek minél több kategória bajnokságát elhozni a Balaton mellé, így remélhetőleg a magyar technikaisport-rajongók egy új „szentéllyel” gazdagodnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr6918110948
süti beállítások módosítása