Idehaza készül majd a Cupra legújabb reménysége
2023. május 07. írta: autonet

Idehaza készül majd a Cupra legújabb reménysége

Egy ideje tudvalévő, hogy rövidesen egy újabb elemmel, a Cupra Terramarral bővül a Magyarországon készülő autók már így sem épp rövid listája. A hivatalos tájékoztatás szerint a győri Audi-üzemben már célegyenesbe fordult a felkészülés az ötajtós, kompakt SUV gyártására, amely várhatóan jövőre indul be. A hírek alapján mild- és plug-in hibrid verzióban érkező kocsi jelentőségét növeli, hogy ha minden igaz, ez lesz a spanyol márka utolsó olyan modellje, amelybe belsőégésű motor kerül. Ennek apropóján a carXpert szervizhálózat legfrissebb írásában ezt az újdonságot igyekszünk közelebb hozni mindenkihez.

cupra_terramar_gyor_1.png

A SEAT sportos részlegéből 5 éve önálló branddé vált Cupra az összes autógyártó közül az egyik legnagyobb fejlődést produkálja mostanság: amíg 2021-ben világszerte még csak 80 ezer példányt értékesítettek, addig tavaly már csaknem kétszer ennyit, egész pontosan 153 ezret. A katalóniai székhelyű cég azonban még ennél is jóval nagyobb álmokat dédelget: a közelmúltban beharangozott stratégiájukban ugyanis évi 500 ezer jármű eladásával kalkulálnak.

Ennek elérésében nagy szerepet kap tehát a szóban forgó Terramar is, amely méreteit (pl. 4,5 méteres hosszát) tekintve az Ateca és a Formentor fölé érkezik meg a Cupra palettájára. A már napvilágra került információk szerint a szabadidő-autó a Volkswagen Csoport egyik legnépszerűbb – többek közt az Audi, a VW, a Škoda és a SEAT egyes típusai által is használt – platformjára, az MQB-re épül. A legközelebbi rokona az új generációs Audi Q3-as lesz, ami napjaink költségoptimalizációs trendjeit nézve nem meglepő módon szintén Győrben készül majd.

A minden bizonnyal a teljesítményre kihegyezett Terramar különlegességét a bevezetőben említett módon az adja, hogy hagyományos motorral is felszerelik, miközben minden olyan Cupra, amit ezt követően mutatnak be, már tisztán elektromos lesz. A gyártó új technológiájának köszönhetően azonban ez a típus is képes lesz nagyobb távolságok leküzdésére villanyüzemmódban: a konnektoros hibrid variáns zöld hatótávja az ígéretek alapján akár 100 kilométer is lehet.

A győri gyár dolgozói által már korábban is alaposan szemügyre vett SUV ára egyelőre ismeretlen, mindenesetre debütálásakor egyebek mellett a Toyota RAV4 vagy épp a Hyundai Tucson egyik riválisává válhat. A Terramar tehát várhatóan jövő ilyenkor már sok munkát ad majd a magyarországi szakembereknek, egyúttal a Cupra másik két, nemrégiben leleleplezett újdonságával – a Tavascan nevű villanykupéval és az UrbanRebel névre keresztelt elektromos miniautóval – karöltve igyekszik kivenni a részét a spanyol vállalat által kitűzött félmilliós értékesítési álomhatár elérésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr4818117474
süti beállítások módosítása