Jövőre jönnek az egynapos autópálya-matricák!
2023. június 26. írta: autonet

Jövőre jönnek az egynapos autópálya-matricák!

Amit eddig is sejteni lehetett, az a minap biztossá vált: az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a sajtónak megerősítette, hogy az európai uniós irányelveknek megfelelően 2024-ben hazánk is bevezeti az egynapos autópálya-matricákat. Az újítás kapcsán még sok részlet nem tisztázott, közte a talán legfontosabb, vagyis hogy mennyibe kerül majd az itthon nagyjából negyedszázad után visszatérő termék. Néhány információ azonban már most ismert, ezeket igyekeztünk összefoglalni az Auto Check Center szervizhálózat mostani bejegyzésében.

egynapos_autopalya_matricak_2.jpg

Az Európai Unió még 2022-ben döntött arról, hogy 2 éven belül minden tagállamnak biztosítania kell, hogy az eseti autópálya-használóknak ne legyen szükséges egyhetes vagy épp tíznapos matricát venniük, ha csak egyetlen alkalommal veszik igénybe a helyi sztrádát. Az intézkedést elsősorban a tranzitforgalom érdekében hozták, de mivel a vásárlókat nem lehet aszerint hátrányosan megkülönböztetni, hogy külföldiek vagy belföldiek, így minden közlekedő profitálhat a változásból.

Már, ha valóban kedvező árú lesz a legrövidebb időre szóló tikett. Ezzel kapcsolatban annyi biztos, hogy a központi szabályok értelmében az egynapos matrica nem lehet drágább az éves „bérlet” 9 százalékánál. Utóbbi jelenleg egy D1 kategóriába tartozó személyautó esetén 49190 forintba kerül idehaza, melynek 9%-a 4427 forint. Feltételezve, hogy jövőre egy „inflációkörnyéki” emelésre kerül sor, a leendő egynapos jegy akár 5000 forintot is kóstálhat.

Ez már majdnem annyi, mint a kínálat mostani alján elhelyezkedő 10 napos matrica (5500 forint) – igaz, jövőre minden bizonnyal az is drágul majd valamelyest. Akárhogy is, már most látszik, hogy ha a hazai döntéshozók az árazásnál elmennek az uniós előírások szerinti plafonig, akkor az autósoknak csak egy minimális spórolást eredményezhet a vadonatúj lehetőség. Az illetékes minisztérium mindenesetre most azt jelezte, egyelőre sem az egynapos jogosultságért fizetendő összegről, sem a bevezetése pontos dátumáról nem született döntés. Utóbbi kapcsán az EU egyébként 2024. március 25-i határidőt határozott meg.

Magyarországon utoljára a ’90-es évek végén lehetett ilyen rövid időtartamra szóló autópálya-matricákat venni: sztrádáinkat 1996-ban tették fizetőssé, az ekkortájt létező egynapos jegyet azonban már 1999-ben megszüntették. Bizonyára sokan emlékeznek a balatoni hétvégézők nagy kedvencére, a 2003-ben megismert négynapos matricára is, melynek 2012-es megszüntetése után a tíznapos jegy lett a „beugró” a hazai sztrádákra – a jelek szerint azonban ez egy éven belül megváltozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr6818153878
süti beállítások módosítása