Mindenkit meglepett, milyen gyors az új Corvette
2024. október 18. írta: autonet

Mindenkit meglepett, milyen gyors az új Corvette

Az 1953-ban megismert Chevrolet Corvette kétségkívül az egyik legjobban csengő név az autózás történetében, a jelek szerint pedig a kultikus típus modernkori képviselői is hűek a nem akármilyen hagyományokhoz. Az aktuális generáció (C8) csúcsmodellje, a ZR1 például a napokban döntött meg egy nem hivatalos sebesség-világrekordot. Ezenkívül is bőven van miről beszélni a gyorsaságra kihegyezett kocsi kapcsán, amely ennek megfelelően az Auto Check Center szervizhálózat mostani cikkének főszereplője lesz.

chevrolet_corvette_zr1_sebessegrekord_2.png

Amikor a Chevrolet idén nyáron bemutatta a ZR1-et, a hírek még „csak” 346 km/h környéki végsebességről szóltak. Hamar kiderült, hogy a több mint 110 éves amerikai gyártó óvatos volt az adatok becslésekor: a módosítások nélküli kocsival a németországi Papenburgban található tesztpályán most 376 km/h-s tempót sikerült elérni. A vállalat közlése alapján így az övék a jelenlegi leggyorsabb olyan szériagyártású autó, amelynek ára 1 millió dollár alatt van – méghozzá jócskán, hiszen a ZR1 kapcsán 180-200 ezer dolláros indulóösszegről olvasni.

A fentiekhez hozzátehetjük, hogy a rekorddöntéshez még egy profi pilótára sem volt szükség, a volán mögött ugyanis az anyavállalat, a General Motors elnöke, Mark Reuss ült. A cégvezér azért rutintalan sofőrnek sem nevezhető, hiszen gyakran veszi kézbe a cég versenyautóinak kormányát, igaz, nem mindig a legnagyobb szerencsével: Reuss emlékezetes módon a 2018-as detroiti IndyCar-futamon a felvezető Chevy-vel kicsúszott és a falnak ütközött, a kínos incidens miatt pedig hosszú időre le kellett állítani a nagydíjat.

chevrolet_corvette_zr1_sebessegrekord_3.png

Visszatérve a kétajtós sportkocsihoz, a ZR1-ben egy 5.5 literes, ikerturbós V8-as motor található, amely 1064 lóerős teljesítményre és 1123 Nm-es csúcsnyomatékra képes. A figyelemre méltó számokhoz a szegmensben már-már „pehelykönnyűnek” számító, 1665 kilogrammos tömeg társul, ami magyarázatot ad a talán a gyártó számára is váratlan száguldásra. A Michelin Pilot Sport 4S gumikkal felszerelt, hátsókerék-meghajtású és egy nyolcsebességes automata váltóval ellátott jármű az ígéretek szerint 2025-ben már a kereskedésekben is felbukkan majd.

chevrolet_corvette_zr1_sebessegrekord_1.jpg

Ami pedig a típus jövőjét illeti, már most nyugodtan kijelenthetjük, hogy a ZR1 nem sokáig lesz a legerősebb és leggyorsabb verzió házon belül, sajtóinformációk alapján ugyanis már javában zajlik az E-Ray-ből ismert hibrid technológiával felvértezett Zora tesztelése, amelynél a villanymotornak köszönhetően 1250 lóerőre nőhet a teljesítmény. Ez pedig még aligha a csúcs, hisz a már említett Mark Reuss korábban elárulta, hogy a Corvette sem kerülheti el a sorsát, azaz idővel érkezik a tisztán elektromos változat, vélhetően az ilyenkor szokásos módon a fentieknél is izmosabb hajtáslánccal.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr6218710622
süti beállítások módosítása