Európának is jut a vadonatúj Ford Mustang GTD-ből
2024. április 22. írta: autonet

Európának is jut a vadonatúj Ford Mustang GTD-ből

A napokban ünnepli 60. születésnapját a legendás Ford Mustang, az amerikai gyártó pedig több nagy bejelentéssel is készült a jeles évfordulóra. Két különleges kiadás (California Special és Nite Pony Package) piacra dobása mellett elárulták azt is, hogy a tavaly bemutatott és már forgalmazás alatt lévő Ford Mustang GTD rövidesen Európában is elérhető lesz. A hír kapcsán az Automeister szervizhálózat aktuális bejegyzésében az ikonikus izomautó eddigi legerősebb és leggyorsabb utcai verziójával foglalkozunk.

ford_mustang_gtd_3_montazs_masik_fele.jpeg

Egy olyan világban, ahol már a Ford Mustangnak is van tisztán elektromos változata (Mach-E), igencsak meg kell becsülni, hogy a detroiti óriásvállalat még a hagyományos meghajtású modelljei megújításába is jócskán invesztál. Ennek egyik éles példája a Mustang 2023-ban debütált 7. generációja is, amely eleinte egy 2.3 literes, I4-es, Ecoboost-motorral, illetve az 5.0 literes, V8-as, Coyote-erőforrással volt elérhető. A legerősebb verziónak kezdetben a Dark Horse számított a maga 500 lóerejével.

Ezt fejelte meg jócskán a GTD, amely gyakorlatilag a Ford GT3-as versenyautó közutakon is használható variánsa. Mindez az jelenti, hogy a leendő tulajdonosok egy olyan technikát vezethetnek a forgalomban (némi módosításokkal persze), amellyel a Proton Competition csapatának pilótái vitézkednek az FIA Endurance-világbajnokság jelenleg zajló idényében.

ford_mustang_gtd_1.jpg

A Ford Mustang GTD-ben egy 5.2 literes, V8-as benzinmotor kapott helyet, amelyet a mérnökök a Shelby GT500-tól vettek kölcsön, de az ottani lóerők számát (760) egy kis finomhangolással még 40-nel megfejelték. A nyolcfokozatú automata váltóval felszerelt, kétajtós kupé többek közt aktív hátsó szárnyat, adaptív futóművet, titánkipufogókat, sportgumikat és Brembo kerámiafékeket vonultat fel. A kocsi további érdekessége, hogy a pályanapokra optimalizált RECARO ülések „nyugdíjazott” Lockheed Martin F-22 vadászrepülőgépek alkatrészeinek felhasználásával készültek.

ford_mustang_gtd_4.jpeg

A 800 lóerős, ezzel a valaha volt legizmosabb „rendszámos” Mustangnak számító járműből a tervek szerint 1000 példány készül majd, amelyekre az Egyesült Államokban és Kanadában már le is lehet adni a rendeléseket, de a friss bejelentés alapján idén nyáron az európai (és közel-keleti) érdeklődők is sorra kerülnek majd. A várhatóan 2025 elején az utakra érkező új Ford Mustang GTD példányaiért az eredetileg kitűzött 300 ezer dollárnál valamivel többet, 325 ezer dollárt, azaz forintban kifejezve kb. 120,6 milliót kér el a gyártó.

ford_mustang_gtd_2_montazs_egyik_fele.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr5218387529
süti beállítások módosítása