Csak egy „apró szépséghibája” van a Lucid Air Sapphire-nak
2023. augusztus 12. írta: autonet

Csak egy „apró szépséghibája” van a Lucid Air Sapphire-nak

Az idei újdonságaival szépen „keretbe foglalja” eddigi palettáját a Lucid Air: a 2021-ben debütált, tisztán elektromos hiperautóból néhány hónapja bemutattak egy a korábbi változatokhoz képest valamelyest szerényebb teljesítményű, „belépőszintű” kivitelt (Pure), most pedig hivatalosan is bejelentették a másik véglet, a már-már sokkoló számokkal operáló Sapphire adatait. Az Automeister szervizhálózat friss írásában a nagy rivális Teslának elég erős üzenetet küldő villanyszedánról lesz szó.

lucid_air_sapphire_2.jpg

A négyajtós Lucid Air csúcsverziójának mostanáig az úgynevezett Dream Edition Performance modellek számítottak a maguk 1111 lóerős teljesítményével, 1390 Nm-es csúcsnyomatékával, 2,5 másodperces 0-ról 60 mérföld/órára (kb. 96,5 km/h) történő gyorsulási idejével és 270 km/h-s végsebességével. Nem túlzás, már ezek is olyan értékek, amiket igencsak nehéz maximálisan kiaknázni a tulajdonosoknak – de a 16 éve alapított Lucid Motors úgy gondolta, érdemes még ennél is feljebb tolni a lécet.

A napokban nyilvánosságra hozott információk alapján a Sapphire-t „katonás” lóerőszám (1234), a komplett autós világban párját ritkító, 1939 Nm-es nyomaték, 1,89 másodperces 0-60 mph-s gyorsulási mutató és 330 km/h-s csúcstempó jellemzi. A nem mindennapi előrelépés hátterében ott van az is, hogy ez a Lucid Air-széria első darabja, amely 2 helyett 3 elektromos motort kapott: egyet az első, kettőt a hátsó tengelyre.

Az 5,02 méter hosszú, 1,99 méter széles, 1,41 méter magas és 2449 kilogramm tömegű, ötszemélyes járműben egy 118 kWh-s lítiumion akkumulátor található, amely a kaliforniai gyártó számításai alapján csaknem 690 kilométer megtételére is elegendő lehet újratöltés nélkül.

lucid_air_sapphire_1.jpg

Mivel a lábát már Európában is megvető Lucid legfőbb konkurenciáját nem titkoltan a Teslák jelentik, érdemes összevetni a fentieket az ottani rekorder, a Model S Plaid számaival. Nos, Elon Musk cégének ugyancsak triplamotoros remekműve „mindössze” 1020 lóerőt, 1420 Nm-t, 2,07 másodperces 0-60 mph-s sprintidőt, 320 km/h-s végsebességet és 600 km körüli hatótávot mondhat magáénak.

Adja magát a kérdés, hogy ha a most megismert Lucid Air erősebb, gyorsabb és „kitartóbb” is a „top-Teslánál”, akkor mi akadályozhatja meg a diadalmenetét a vásárlóknál. Nos, nem meglepő módon pl. az ár, amely téren a Tesla jóval jobban áll: a Model S Plaid bő 108 ezer dolláros (azaz kb. 37,5 millió forintos) indulóáráért a Lucid Airre ácsingózók legfeljebb csak az említett Pure-t engedhetik meg maguknak, míg a szeptemberben gyártásba kerülő Sapphire-ért a jelenlegi hírek szerint minimum 249 ezer dollárt (átszámítva 86,7 millió forintot) kell majd leszurkolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr7318191279
süti beállítások módosítása