Ezzel megy tovább a villanyosítás útján a Jeep
2024. január 19. írta: autonet

Ezzel megy tovább a villanyosítás útján a Jeep

A Jeep a napokban hivatalosan is bejelentette a Wagoneer S érkezését, amely a népszerű gyártó első globálisan forgalmazott elektromos modellje lesz. A Stellantis konszern ernyője alá tartozó márka a kedvcsináló fotó mellett néhány részletet is közzétett a várhatóan még idén az utakra kerülő villany-SUV-ról. Az Auto Check Center szervizhálózat friss cikkében egyéb érdekességek mellett ezekről is szót ejtünk.

jeep_wagoneer_s_1.pngjeep_wagoneer_s_1.png

Bár néhányan kételkedtek ebben, a több mint 80 éves múltra visszatekintő amerikai brand remekül debütált az elektromos járművek piacán: legelső EV-modelljük, az Avenger elnyerte többek közt a rangos Év Autója díjat is 2023-ban. A kompakt szabadidőautóval döntően az európai vevőket vette célba a vállalat, az USA-ban ugyanis a vásárlói preferenciákat nézve túl kicsinek bizonyult. A most belengetett Wagoneer S azonban már „hazai pályán” is kapható lesz, csakúgy, mint az összes fontos régióban, így a Távol-Keleten és Európában is.

Wagoneer néven először 1963-ban dobott piacra kocsit a Jeep, méghozzá egy a mai SUV-ok egyik előfutárának is tekinthető, nagy méretű, emelt hasmagasságú kombit. A típus 3 évtizedig maradt gyártásban, majd csaknem ugyanekkora szünet után, 2022-ben „élesztették fel”, immár a mai igényeknek megfelelő, mintegy 5,5 méter hosszú, óriás szabadidő-autó formájában. A HEMI V8-as motorokkal is kapható SUV tehát hamarosan tisztán elektromos testvért kap a Jeep Wagoneer S képében.

Az ötszemélyes újdonság az ígéretek szerint nem csak „divat” terepjáró lesz, azaz a márka hagyományaihoz híven off-road közegben sem kell majd félteni. A nyilvánosságra hozott fénykép alapján a design egészére még nehéz következtetni, az mindenesetre látszik, hogy a Wagoneer S napjaink számos elektromos autójához hasonlóan LED-es megvilágítású hűtőrácsot kap, ami 7 részre tagolódik majd.

A teljesítményt illetően a Jeep 600 lóerőt helyezett kilátásba, amelynek köszönhetően a kocsi alig több mint 3,5 másodperc alatt gyorsulhat fel 0-ról 100 km/h-ra. A hatótáv terén 650 kilométerről szólnak a becslések, és egyelőre a pontos ár sem ismert. Utóbbival kapcsolatban szakértők a hagyományos Wagoneerből kiindulva 80 ezer dollár (átszámítva kb. 28 millió forint) környéki indulóösszegre számítanak, ami a gazdagabban felszerelt verziók esetén elérheti a 100 ezer dollárt (35 millió forintot) is.

A Wagoneer S a hírek alapján nem az egyetlen villany-Jeep, ami idén debütál, ugyanis szintén küszöbön áll a közepes méretű városi szabadidő-autóként beharangozott Recon EV premierje is. Mindkét modellnek jelentős szerepet szánnak a vállalat ambiciózus elektromos célkitűzéseinek elérésében: a Jeepnél úgy számolnak, hogy az évtized végére már az alternatív hajtásláncokat illetően egyelőre „óvatosabb” amerikai piacon is minden második eladott autójuk teljesen elektromos lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr2018306999
süti beállítások módosítása