Casper: „szellemes”, új villanyautót hoz Európába a Hyundai
2024. január 31. írta: autonet

Casper: „szellemes”, új villanyautót hoz Európába a Hyundai

Az elektromos járművek eladási adatai az utóbbi időben a vártnál lassabban növekedtek, ez pedig óvatosságra inti a gyártókat az ilyen irányú fejlesztéseiket illetően. Sokak szerint azonban, ha van olyan szegmens, amely töretlen felfutásra számíthat a jövőben, akkor az az elérhető(bb) árú, döntően városi használatra szánt villanyautók mezőnye. A friss hírek szerint ebbe a versenybe száll be most a Hyundai, amely még idén Európába hozhatja a hazájában kizárólag benzinmotorral kínált Casper nevű mini-crossover elektromos változatát. A carXpert szervizhálózat aktuális cikkében a többek közt a Dacia Spring riválisának szánt kocsiról lesz szó.

hyundai_casper_ev_3.png

Az már eddig is tudvalevő volt, hogy a Hyundai gőzerővel dolgozik a 2021 őszén debütált, mindössze 3,6 méter hosszú – és ezzel a márka legkisebb modelljének számító – Casper (képünkön) emissziómentes verzióján. Mostanáig azonban csak a Japánba történő export tűnt biztosnak, ám a napokban a vállalat franciaországi képviseletének vezetője megerősítette, hogy a mi földrészünkön is megpróbálnak konkurenciát teremteni vele a Citroën e-C3-nak vagy épp a Dacia Spring Electric-nek.

A már zajló közúti tesztek során elcsípett fotók tanúsága szerint a villanyvariáns külsőleg szinte csak abban különbözik a hagyományos Casperektől, hogy az ilyenkor szokásos módon a hűtőrács helyét egy zárt panel vette át, valamint a tervezők elöl és hátul is „bőkezűbben” bántak a LED-világítással. Ami pedig a műszaki tartalmat illeti, a francia cégvezér egyelőre sejtelmesen csak annyit mondott, az újdonság sokoldalúbb lesz, mint a már emlegetett Spring.

hyundai_casper_ev_4.png

Nem nehéz kitalálni, hogy ez elsősorban nagyobb hatótávot (a kis villany-Dacia aktuális változatai 220-230 kilométert tudnak megtenni egyetlen töltéssel) és talán több lóerőt (a nagy vetélytársnál ebből legfeljebb 65 áll rendelkezésre) jelenthet, ami a tipikus városi közlekedés során – amire a Caspert is szánták – jól (ki)használhatónak mondható. 

A fentieken túl még annyit lehet sejteni, hogy az „e-Caspert”, bár jelenleg Japánban fejlesztik, de Európában gyártják majd, vélhetően a vállalat csehországi üzemében, ahol a Hyundai Kona Electric-ek is készülnek. Ennek azért van jelentősége, mert bizonyos európai országokban csak akkor jár állami támogatás a villanyautók után, ha ezen a kontinensen gördültek le a futószalagról.

hyundai_casper_ev_1.png

Az ígéretek alapján viszont a tisztán elektromos Casper egyéb ösztönző nélkül is megfizethető lehet, a cég ugyanis 20 ezer euró, vagyis átszámítva kb. 7,8 millió forint alatti indulóárat tűzött ki célul. Figyelembe véve, hogy a „törpe villany-crossover” várhatóan még 2024 vége előtt megjelenik az európai utakon, a következő hónapokban minden bizonnyal fény derül majd az egyelőre homályos részletekre is.

hyundai_casper_ev_2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr2718315643
süti beállítások módosítása