Meglepően olcsón kelt el a királynő egykori „Jaguarja”
2024. május 03. írta: autonet

Meglepően olcsón kelt el a királynő egykori „Jaguarja”

Egy minap lezárult aukción 103,5 ezer fontért, azaz átszámítva nagyjából 47 millió forintért kelt el egy 2001-es évjáratú Daimler Majestic jármű, amely lényegében egy „újracímkézett” és némiképp átalakított Jaguar XJ luxusszedán. Mi ebben a nagy szám? – tehetné fel bárki a kérdést. Nos, ahogy az az árveréseken borsos összegekért gazdát cserélő kocsik esetén gyakran lenni szokott, leginkább az előző tulajdonos. A Bonhams Cars virtuális kalapácsa alá került autóval ugyanis 6 éven át a néhai II. Erzsébet brit királynő járt. A CarXpert szervizhálózat mostani cikkében többek közt annak járunk utána, milyen egyedi vonásokkal rendelkezett Őfelsége flottájának eme darabja.

kiralyno_jaguar_1.png

Ha van ismert személy, akinek abszolút helye van felületünkön, akkor az maga II. Erzsébet, aki fiatalon, a második világháború idején autószerelőként dolgozott. A trónra lépése után is különleges kapcsolata volt a járművekkel, amikor csak tehette, maga ült a volán mögé. Ehhez pedig egyébként, az országában egyedüliként, jogosítványra és rendszámra sem volt szüksége, ugyanis ezeket hivatalosan az ő nevében bocsátották ki, és mégis csak furcsa lett volna, ha saját magának ad ki dokumentumokat.

Az évtizedek során a teljesség igénye nélkül látni lehetett Rolls-Royce Phantomban, Vauxhall PA-ban, Rover P5-ben, Bentley Mulsanne-ban, Jaguar X-Type Estate-ben, sőt, még egy Land Rover 110-ben is. A most licitre bocsátott, British Racing Green színekben pompázó Daimler Majestic 2001 és 2007 közt volt a királyi pár használatában, és ha pontosak a Bonhams Cars oldalán közölt adatok, akkor II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg összesen körülbelül 20 ezer kilométert tettek meg vele.

Mint fentebb utaltunk rá, a kocsi műszakilag a korabeli Jaguar XJ-kel azonos, a királynő pedig az akkori paletta legerősebb motorját kapta: a 4.0 literes, V8-as erőforrás mintegy 280 lóerős teljesítményre képes. Az ötsebességes automata váltóval ellátott jármű akár 7 másodperc alatt fel tud gyorsulni 100 km/h-ra, végsebessége pedig eléri a 240 km/h-t. Arra azért nagy összegben nem fogadnánk, hogy Őfelsége ezen határok feszegetésére kísérletet tett volna.

kiralyno_jaguar_3.png

Az igazi érdekességeket természetesen a hosszított tengelytávú modell utasterében találjuk. A bőrborítás és a fabetétek gazdag használatát talán említeni sem kell, de a természetes báránygyapjú szőnyegek talán még egy uralkodói autóhoz képest is luxusnak számítanak. A fedélzet egyik legkülönlegesebb eleme pedig kétségkívül az a középen helyett kapott speciális polc, ahová II. Erzsébet jellegzetes kézitáskáit lehetett helyezni.

A szervezők előzetesen 35 és 60 ezer angol font közti leütési árra számítottak, ehhez képest 118 ajánlat után a napokban 103,5 ezernél állt meg a számláló, ami figyelembe véve a Daimler Majestic történetét és kifogástalan állapotát, egyáltalán nem tűnik a földtől elrugaszkodott összegnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr9318395841
süti beállítások módosítása