A legújabb Fordnak többek közt a neve is biztosnak tűnik
2024. július 01. írta: autonet

A legújabb Fordnak többek közt a neve is biztosnak tűnik

Még csak alig néhány hete startolt el a tisztán elektromos Ford Explorer gyártása, de máris küszöbön áll az amerikai vállalat újabb villanyautójának premierje. Ennek megfelelően pedig a gyártó a minap el is juttatott a médiának két, egyelőre meglehetősen keveset mutató fotót az újdonságról. A rövidesen debütáló kocsira a cégnél sportos crossoverként hivatkoznak, a sajtó pedig biztosra veszi, hogy a típus kedvéért felélesztik az egykor kifejezetten sikeres Capri nevet. Az Auto Check Center legfrissebb cikkében összegyűjtöttük, mit lehet már tudni az európai piacra szánt, ötajtós, kompakt szabadidő-autóról.

ford_capri_erkezik_1.png

Kezdjük a nagy „előddel”, amely valójában inkább csak „névrokonnak” nevezhető, hiszen az 1968 és 1986 közt gyártott Ford Capri egy közepes méretű, ferdehátú kupé volt – ami kétségkívül kevésbé passzol bele napjaink iparági trendjeibe, mint egy felkapott crossover. Az eredeti Caprit egyébként nem titkoltan a legendás Mustang európai változatának szánták, ezt jelzi többek közt, hogy a desginjáért a kultikus izomautó megalkotásában is szerepet vállaló Philip T. Clark felelt. A koncepció pedig be is vált, hiszen a Capriból szűk két évtized és három generáció alatt mintegy 1,9 millió példány talált gazdára.

Ami az új Caprit illeti, az biztosra vehető, hogy a kocsi – az Explorerhez hasonlóan – a Volkswagen konszern MEB platformájára épül, azaz többek közt olyan testvérmodellei lesznek, mint a VW ID.4, a Cupra Born, az Audi Q4 e-tron vagy épp a Škoda Enyaq. Mindez nagyban meghatározza a kocsi paramétereit, beleértve a hajtáslánc és az akkumulátor terén várható kínálatot.

Ha a már a futószalagokon lévő Explorer EV-ből indulunk ki, a Capri esetében is háromféle motorverzióra érdemes számítani, az egymotoros, hátsókerék-meghajtású, 167 lóerős kiviteltől a dupla motoros, összkerekes, 335 lóerős variánsig. Az akkupakkot illetően bizonyára az 52 és a 77 kWh-s lítiumion telep is választható lesz, ennek megfelelően a kis villany-SUV hatótávja nagyjából az 500-550 kilométeres sávban alakulhat.

ford_capri_erkezik_2.png

A Capri gyártása a Ford kölni üzemében zajlik majd, vagyis ugyanott, ahol évtizedekkel ezelőtt a név első birtokosait is előállították. A vállalat a gyárat a közelmúltban egy mintegy 1,9 milliárd eurós, azaz átszámítva nagyjából 750 milliárd forintos beruházás keretében modernizálta, melynek részeként több mint 600 robot állt szolgálatba a mesterséges intelligencia által biztosított előnyöket is kiaknázó komplexumban.

Az újdonság hivatalos bemutatására az ígéretek alapján július 10-én kerül sor, a legelső darabok pedig még idén elkészülhetnek. A sportos crossovernek a névelődje sikereit egy olyan, meglehetősen sűrű mezőnyben kellene megismételnie, amelyben a már említett modelleken kívül többek közt a Peugeot e-3008 vagy épp a Volvo EC40 is megtalálható.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr4218438827
süti beállítások módosítása