Nem csak prémium villanyautók jönnek Kínából
2024. augusztus 23. írta: autonet

Nem csak prémium villanyautók jönnek Kínából

Már nem újdonság, hogy az utóbbi időben egyre több kínai gyártó veszi célba az európai piacot, méghozzá jelentős részben az errefelé egyre keresettebb villanyjárművekkel. Az egyik legfrissebb próbálkozás a Dongfeng óriásvállalat nevéhez fűződik, amely a minap bejelentette, hogy a Nammi Box nevű, tisztán elektromos városi kisautóját elérhetővé teszi a kontinensünk több országában is. A Carxpert szervizhálózat aktuális írásában a többek közt a Citroën e-C3 vagy épp a közelgő Fiat Grande Panda EV vetélytársának szánt kocsit vesszük górcső alá.

dongfeng_nammi_box_europa_4.jpg

A Dongfeng egyike a „Big Four” néven emlegetett nagy, állami tulajdonú kínai autógyártóknak, amely a tavalyi teljes esztendőben nagyjából 670 ezer járművet adott el, ami a Dacia, az Opel és a Volvo globális számaival vetekszik. A cég már korábban megjelent Európában – a Forthing T5 Evo nevű crossoverük például Magyarországon is rendelhető –, ezúttal pedig a költségbarát árfekvésű villanyautókra szakosodott brandjük, a Nammi kompakt ötajtósát, a Boxot szemelték ki exportra.

A 4,03 méter hosszú, 1,81 méter széles és 1,57 méter magas ferdehátú kocsi első tengelyét egy 95 lóerős villanymotor hajtja, ami a városi forgalmat alapul véve versenyképesnek mondható, csakúgy, mint a 140 km/h-s végsebesség. A Kínában idén év elején debütált modell kétféle akkumulátorcsomaggal kapható, melyek közül a nagyobbhoz (42.3 kWh) hazája szabványa (CLTC) szerint 430 kilométeres hatótáv tartozik. Ha ebből levonjuk a szóban forgó skála szokásos „optimizmusát”, akkor a mértékadó WLTP szabvány szerinti bő 300 km-ről beszélhetünk, ami nagyjából megfelel az említett Citroën e-C3 vonatkozó adatának.

dongfeng_nammi_box_europa_3.jpg

Nemzetközi médiaértesülések szerint a Nammi Box elsőként Svájcban kerül forgalomba, méghozzá a bőven a paletta alsó szekciójába tartozó 22 ezer frankos, azaz átszámítva kb. 9,1 millió forintos áron. A következő állomás pedig Norvégia lehet, ahol az első hírek alapján még olcsóbban, forintban kifejezve alig több mint 6 millióért lehet majd hozzájutni a városi mini-villanyautóhoz.

dongfeng_nammi_box_europa_1.jpg

Ezzel pedig aligha ér véget a terjeszkedés, a Dongfeng ugyanis, csatlakozva a BYD, a Chery, a Geely vagy épp a SAIC kínai vállalatokhoz, minden bizonnyal további európai államok felé is nyit majd. Sőt, a Reuters hírügynökség nemrég arról is beszámolt, hogy a cég előrehaladott tárgyalásokat folytat egy olaszországi üzem nyitásáról, ami logikus lépésnek tűnik, hiszen európai gyártás mellett a Dongfeng kikerülhetné a kínai autóipari cégekre kivetett, meglehetősen magas védővámokat. Ha a tervből valóság lesz, vélhetően az elektromos kocsira vágyó, takarékos vásárlókat megcélzó Nammi Box is Itáliában készül majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr5018471503
süti beállítások módosítása