Egy roadster Gordon Murray legújabb mesterműve
2023. április 13. írta: autonet

Egy roadster Gordon Murray legújabb mesterműve

Amikor a Gordon Murray Automotive közölte, hogy a tavaly év elején bemutatott T.33-as sportkocsijuk minden egyes példánya elkelt jóval a gyártás megkezdése előtt, már sejteni lehetett, hogy a brit műhely igyekszik majd „tovább ütni a vasat” – azaz egy újabb típussal reagálni a nagyon is meglévő keresletre. Erre egészen mostanáig kellett várni, nemrég ugyanis leleplezték a kétüléses kupé nyitott tetejű változatát, a T.33 Spidert. Az Auto Check Center szervizhálózat legújabb cikkében ezt az egészen különleges kocsit igyekszünk bemutatni.


gordon_murray_t33_spider_2.jpg

Kezdjük azzal, hogy a designért felelős Gordon Murray neve máris meglehetősen jó ajánlólevél: a dél-afrikai születésű, skót mérnök 1973 és 1991 között sikert sikerre halmozó Formula–1-es autókat (Brabhameket és McLareneket) álmodott meg, majd olyan közúton is használható remekművek születtek a keze alatt, mint a legendás McLaren F1. A saját nevét viselő „manufaktúra” első terméke a háromüléses, akár 12 ezres fordulatszámig pörgethető T.50 volt, amelynek épp néhány hete kezdődött meg a sorozatgyártása.

A T.33, ha úgy tetszik, ennek a „kistestvére” – már, ha egy forintban kifejezve 600 milliót kóstáló kocsira használhatjuk ezt a jelzőt. A T.33 tervezett 100 példánya várhatóan csak jövőre gördül le az angliai Surrey-ben található üzem futószalagjairól, ez azonban nem tartotta vissza attól a gyártót, hogy a korábban említett módon előrukkoljon a kabrióverzióval!

A T.33 Spiderbe ugyanaz a Cosworth-tól érkező, 4.0 literes, V12-es, mindössze 178 kilogrammot nyomó benzinmotor kerül, mint a Gordon Murray Automotive eddigi autóiba. Egy biztos, a cég védjegyét jelentő, kimagasló maximális fordulatszámot illetően (kb. 11 100) ennek a kocsinak sincs szégyenkeznivalója. A roadster teljesítménye 617 lóerő, csúcsnyomatéka pedig 451 Nm, ami az 1100 kg körüli tömegét figyelembe véve kivételes dinamizmusról árulkodik. A felfelé nyíló „pillangóajtókkal” ellátott újdonság végsebessége a hírek szerint 333 km/h.

A hatfokozatú kézi váltóval szerelt, hátsókerék-meghajtású T.33 Spiderből a vállalat közlése alapján a közvetlen elődhöz hasonlóan szintén 100 darabot állítanak majd elő, azonban az árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Tekintve azonban, hogy a „sima” kupékhoz képest a roadstereknél többnyire számolni kell némi felárral, a kimondottan esztétikus, nyitott tetejű kétülésesért a papírforma szerint az „alap” T.33-as 1,6 millió eurós (kb. 600 millió forintos) áránál valamivel többet kell majd kifizetni. A Gordon Murray járművek eddigi sikerét elnézve azonban aligha kétséges, hogy akad majd 100 dúsgazdag vevő, aki ezt örömmel meg is teszi.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr7818101462
süti beállítások módosítása