Nyolc henger, nyolc ülés: íme, a Defender újdonsága!
2023. április 28. írta: autonet

Nyolc henger, nyolc ülés: íme, a Defender újdonsága!

A Jaguar Land Rover vállalat a közelmúltban jelentette be, hogy a jövőben egyszerűen csak „JLR” néven folytatják működésüket, ezzel párhuzamosan pedig palettájukat markánsan 4 önálló márkára osztják. A Jaguar és a Range Rover esetén ez sok újdonságot nem jelent, a Discovery és a Defender számára azonban mindez egyértelmű „előléptetés”. Utóbbi brand a minap, „függetlensége” kezdetére időzítve rögtön elő is rukkolt néhány újdonsággal, melyek közül a legérdekesebb talán a legnagyobb méretű változat „házasítása” a legerősebb motorral! Ezzel foglalkozunk az Auto Check Center szervizhálózat aktuális bejegyzésében.

defender_uj_2.jpg

A bevezetőben említett „szétválasztás” kapcsán az indiai tulajdonú, brit cég kreatív részlegének vezetője, Gerry McGovern arról beszélt, a Defenderre lényegében már eddig is különálló brandként tekintett a közönség, ezért is volt érdemes kivenni a Land Rover „ernyője” alól. Hogy ebben igaza van-e, annak megítélését az olvasóra bízzuk, mindenesetre talán kevesen vannak, akik irigylik a népszerű 4x4-es kocsitól pl. a közeljövőben megnyíló, saját autószalonokat.

A néhány éve jelentős vérfrissítésen átesett Defender kompakt (90) és közepes méretű (110) változatánál már eddig is elérhető volt a többek közt a Jaguar F-Type-ban is használt 5.0 literes, kompresszoros, V8-as benzinmotor, amelyet most a robosztus 130 is megkapott. Az erőforrás a nagyjából 5,3 méter hosszú, kb. 2 méter széles és ugyanilyen magas monstrumban 500 lóerős teljesítményre és 610 Nm-es csúcsnyomatékra képes, és mintegy 5,7 másodperc alatt gyorsítja fel a több mint 2 tonnás, akár 8 fő elhelyezésére is alkalmas járművet 0-ról 100 km/h-ra.

A hivatalos nevén Defender 130 V8 verzió kétféle színben (Carpathian Grey és Santorini Black), Matrix LED fényszórókkal, csúsztatható panorámatetővel, 22 colos könnyűfém felnikkel és a kínálatból egyedüliként 4 kipufogóval igyekszik elnyerni az „igazán nagyban gondolkodó”, off-road-párti vevők tetszését. A társaihoz hasonlóan a szlovákiai Nyitrán készülő kocsi külföldi lapértesülések alapján minimum 117 ezer angol font, azaz átszámítva kis híján 50 millió forint ellenében lesz majd megvásárolható.

Visszatérve a JLR új stratégiájára, a márkák újrapozicionálását a hírek szerint – nem meglepő módon – a rövidesen érkező villanymodelljeik is indokolták, amelyeket a vállalat szeretne egymástól hangsúlyosan külön kezelni. Ilyen téren a Defenderről azt hallani, hogy a 2025 táján debütáló új generációval szinte biztosan jönnek a teljesen elektromos variánsok is.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr3218112646
süti beállítások módosítása