Ezt a Lamborghinit tényleg nem veheti meg akárki
2023. május 18. írta: autonet

Ezt a Lamborghinit tényleg nem veheti meg akárki

Amikor a minap a Lamborghini bejelentette az Urus Performante „Essenza SCV12” nevű modell érkezését, első hallásra sokan felkaphatták a fejüket azt gondolván, hogy a népszerű szabadidő-autó végre megkapja a korábban a márka védjegyének számító V12-es motort. A név azonban csalóka, ugyanis valójában egy olyan limitált szériás SUV-ról van szó, melyet exkluzív módon az Essenza SCV12 hiperautó tulajdonosainak készítenek. A „földi halandók” tehát nem vásárolhatják meg, de az Automeister szervizhálózatnál úgy gondoltuk, a sportos kocsik rajongóinak így is megéri kicsit közelebbről megismerkedni az újdonsággal.

lamborghini_urus_uj_2.jpg

Nem vitás, az Urus roppant speciális helyet foglal el a Lamborghini palettáján. Bő 5 esztendővel ezelőtti debütálásakor sokan szinte „szentségtörésnek” titulálták, hogy az elsősorban lélegzetelállító kupéival és roadstereivel híressé vált brand egy divatterepjáróval rukkol elő, a számok azonban a bolognai céget igazolták. Az utóbbi években sorra döntik meg eladási rekordjaikat, tavaly például már a szegmensükben figyelemre méltónak mondható 9233 járművet adtak el, aminek több mint felét (5367 darabot) az Urusok tettek ki.

A vállalat vezetői korábban már utaltak rá, hogy „bestseller” modelljük jövőre esedékes megújítása során hibrid hajtásláncot kap majd, ami a várakozások szerint a Volkswagen Csoporton belüli együttműködés jegyében a Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid rendszeréhez lesz hasonlatos. Ilyen szempontból a most leleplezett autó még izgalmasabb, hiszen könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó, kizárólag belsőégésű erőforrással felszerelt Urus.

A kocsiban a már jól ismert, az Auditól származó 4.0 literes V8-as motor teljesít szolgálatot, amely az újdonság alapjául szolgáló Performante modellhez hasonlóan 666 lóerős teljesítményt és 850 Nm-es csúcsnyomatékot produkál. A karbonszálas anyagok fokozott használata révén a normál változatnál jelentősen könnyebb Urus Performante Essenza SCV12 a Lamborghini tájékoztatása szerint 3,3 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, végsebessége pedig 306 km/h.  

Az Essenza SCV12 versenyautóval megegyező fényezést kapó SUV-ból 40 darab készül majd, melyeket, ahogy azt említettük, kizárólag a névadó sportkocsi birtokosai vásárolhatnak meg. Hogy milyen összegért, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre a Performante alapára 270 ezer dollár, azaz átszámítva nagyjából 92 millió forint, erre jöhet még rá az exkluzivitásért fizetendő, szokásos felár. Mindez meglehetősen borsosnak tűnik, bár ha hozzátesszük, hogy a vevők számára a „beugrót” jelentő, kizárólag versenypályán használható kupék 2,5 millió dollárba (850 millió forintba) kerülnek, akkor nyugodtan mondhatjuk, a célközönség a saját pénztárcájához mérve szinte aprópénzért juthat hozzá a valaha volt talán legkülönlegesebb Urusokhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr418126886
süti beállítások módosítása