Karnyújtásnyira van a Senna-Prost páros csúcsától a Red Bull
2023. július 05. írta: autonet

Karnyújtásnyira van a Senna-Prost páros csúcsától a Red Bull

Újabb elképesztő rekord küszöbére ért a Formula–1-es Red Bull istálló azzal, hogy a mögöttünk hagyott hétvégén Max Verstappen megnyerte az Osztrák Nagydíjat. A csapat immár zsinórban 10 futamgyőzelemnél tart, ezzel már csak eggyel van lemaradva az abszolút csúcstól, amit 1988-ban a McLaren állított fel. Ez idő tájt egyre többen teszik fel a kérdést, ami mellett az Automeiser szervizhálózat mostani cikkében sem tudunk elmenni szó nélkül: vajon képes lehet a konstruktőri vb címvédője az idény összes versenyén diadalmaskodni? A dominanciájukat látva már nem is annyira irreálisnak tűnő felvetésre természetesen maguk az érintettek is reagáltak.

 red_bull_rekord_keszul_1.png

Bár a 2023-as F1-szezon 22 futamából még csak 9-en vagyunk túl, az erőviszonyokat figyelembe véve nagy izgalmakra idén sem a pilóták, sem a csapatok pontversenyében nem kell számítani. A 9-ből 9 nagydíjat bezsebelő Red Bull így jobb híján csak a rekordokkal „versenyez”, és már azokból sem sok maradt megdöntetlenül. Az osztrák istálló a tavalyi esztendő utolsó futamát is megnyerte, így a száguldó cirkusz 1950 óta íródó történelmében hatodik csapatként értek el egymás után 10 első helyet.

Érdekes módon a korábbi 5 nagy sorozatból 4 is megszakadt ezen a ponton (legutóbb 2019-ben a Mercedesé), és csak az 1988-as McLaren tudott 10-ről 11-re lépni. A minden idők talán legerősebb, de egész biztosan legikonikusabb párosával felálló wokingiak akkor Ayrton Senna 7 és Alain Prost 4 sikerével kezdték az évet, hogy aztán a 12. futamon Gerhard Berger és a Ferrari megszakítsa a szériájukat. A McLaren végül 16/15-tel zárta azt az idényt, amelynek végén szoros csatában Sennát koronázták világbajnokká.

A hétvégi Brit Nagydíjon tehát a Red Bull beállíthatja a McLaren 35 évvel ezelőtti csúcsát, két héttel később pedig, éppen Magyarországon, akár meg is döntheti azt. Ez idő tájt pedig az sem elképzelhetetlen, hogy az F1 történetében először hibátlanul lehozzanak egy szezont. A tabellát toronymagasan vezető Max Verstappen már hetekkel ezelőtt arról beszélt, a tempójukat nézve ez akár lehetséges is, de persze sok minden keresztülhúzhatja a számításaikat.

A minap aztán a nemzetközi sajtó Christian Horner csapatfőnöknek is nekiszegezte a kérdést, aki hasonlóképpen válaszolt: „Hogy képesek vagyunk-e rá? Igen! Hogy sikerülni is fog-e? Ki tudja, egy műszaki hiba és az időjárás mindig közbeszólhat. A következő hétvége Silverstone-ban például rögtön kemény lehet, hiszen 2012-ben nyertünk ott utoljára még Mark Webberrel, úgyhogy ez izgalmas helyszín a számunkra.” A szakértők többsége szintén úgy számol, hogy ha valahol, akkor a Brit Nagydíjon lehet esélyük az ellenfeleknek (az Ausztriában sokat előrelépő Ferrarinak vagy a Hamilton hazai futamára jelentős fejlesztésekkel készülő Mercedesnek) megtörni Verstappenék egyre nyomasztóbb hegemóniáját, „megmentve” ezzel a legendás McLaren-duó nagy rekordját.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr6518160376
süti beállítások módosítása