Íme, a legnagyobb és legmodernebb Smart
2024. szeptember 02. írta: autonet

Íme, a legnagyobb és legmodernebb Smart

Valószínűleg még hosszú éveknek kell eltelniük, mire az autós társadalom legnagyobb része a Smart márkanevet hallva nem a ’90-es években megismert, kissé „bumfordi”, szupermini városi járművekre asszociál majd. Az öt éve a Mercedes-Benz és a Geely közös tulajdonában álló brand mindenesetre most tesz egy újabb ölés lépést az újrapozicionálás felé, az egyaránt a crossoverek kategóriájába sorolható Smart 1 és 3 után ugyanis a minap hivatalosan is leleplezték a Smart 5 nevet viselő, közepes méretű, prémium szabadidő-autójukat. A két említett elődjéhez hasonlóan tisztán elektromos kocsival kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze az Auto Check Center mostani bejegyzésében.

smart_5_uj_2024_1.jpg

Az egy Ausztráliában rendezett eseményen bemutatott Smart 5 egész pontosan 4,705 méter hosszú – ezzel csaknem kétszer akkora, mint az 1998-ban debütált Smart Fortwo –, ehhez pedig a hírek szerint 1,92 méteres szélesség és 1,7 méteres magasság társul. Ez azt jelenti, hogy az idehaza is jól ismert típusok közül egyebek mellett a Honda CR-V, a Volvo XC60, a BMW X3 a Volkswagen Tiguan Allspace vagy épp a Mercedes GLC SUV említhető vele egy lapon a méreteit illetően.

smart_5_uj_2024_2.jpg

A német-kínai kooperáció tagjai közül a formatervezésért a Mercedes szakemberei voltak felelősek, akik az 1-es és 3-as modelleknél már megismert designt vitték tovább, szembetűnően szögletesebb vonalvezetéssel, de olyan, már-már védjegyeknek számító megoldásokkal, mint a panorámatető, a keret nélküli ajtók, valamint a kifejezetten rövid első és hátsó túlnyúlások.

A technológiát pedig javarészt a Geely szolgáltatta: a Smart 5 ennek megfelelően arra a SEA nevű, villanyautóknak fejlesztett platformra épül, amelyen már Volvo, Polestar, sőt Lotus-kocsik is osztoznak. Az egyik fő újdonság a 800 V-os rendszer alkalmazása, melynek révén a 100 kWh-s akkumulátor a tesztek alapján akár negyedóra alatt feltölthető 10-ről 80%-ra. A hatótávval kapcsolatban a vállalat 740 kilométerről tett említést, ami még akkor is kedvezőnek mondható, ha hozzátesszük, hogy az Európában elismert szabványokhoz képest rendre „túlzónak” bizonyuló kínai CLTC szerinti értékről van szó.

smart_5_uj_2024_4.jpg

A Smart 5 jelen állás szerint négyféle hajtáslánccal válik elérhetővé. A hátsókerék-meghajtású változatok 335 vagy 357 lóerős motorral rendelhetők, míg a dupla motoros, összkerekes variánsok esetén ugyanezek a számok 578 és 636 lóerő környékén alakulnak. A bevezetőben említett prémium jelzőre többek közt fejlett vezetéstámogató és biztonsági rendszerekkel, valamint egy mesterségesintelligencia-alapú, hangvezérlésű asszisztenssel rászolgáló SUV forgalmazása a médiainformációk szerint jövő év elején kezdődhet. A legújabb és egyben a valaha volt legnagyobb Smart két fő célpiaca a cég tulajdonosi hátterét nézve nem meglepő módon Kína és Európa lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr6418483123
süti beállítások módosítása