Ezzel nyit „villanyfejezetet” a Lamborghini
2023. augusztus 22. írta: autonet

Ezzel nyit „villanyfejezetet” a Lamborghini

A Lamborghini rajongóinak egy „békát már le kellett nyelniük”, amikor a sportkocsijairól híres márka néhány éve piacra dobta az (amúgy rendkívül sikeres) Urus divatterepjárót. A bolognai székhelyű cég rövidesen az autóipar másik nagy, ám a közvéleményt megosztó „hullámát” is igyekszik meglovagolni: már javában dolgoznak ugyanis a vállalat tisztán elektromos kocsijain. A crossoveres vonásokkal felvértezett Lanzador nevű kétajtós (ám 4 személyes) kupé terveit a minap nyilvánosságra is hozták, így itt az idő, hogy Auto Check Center szervizhálózat bejegyzéseinek olvasóit beavassuk a már ismert részletekbe.

lamborghini_lanzador_3.png

Az idén 60 esztendős Lamborghini két éve jelentette be, hogy egy nagyjából 2 milliárd eurós (kb. 750 milliárd forintos) összköltségű projekt keretében tér át fokozatosan a villanykorszakba. Ennek első lépéseként minden meglévő modelljükhöz előrukkolnak egy hibrid változattal, melyek közül nemrég az Aventador utódjának szánt, 6.5 literes, V12-es benzinmotorral és 3 villanyerőforrással ellátott, konnektorról is tölthető Revueltót már be is mutatták.

Az átmenetei időszak után várhatóan 2028 jelenti majd a nagy mérföldkövet, amikor is jelen állás szerint legalább 4, tisztán elektromos autójuk debütál az utakon. Ezek közt lesz a most leleplezett Lanzador is, amelyről egyelőre annyit árultak el, hogy mindkét tengelyére kerül egy-egy villanymotor, melyek együttes teljesítménye több mint 1 megawatt, azaz legalább 1340 lóerő lesz. Ha ez beigazolódik, azzal a Lamborghini által az „Ultra GT” szegmensbe pozícionált, összkerekes jármű lesz a gyártó történetének legerősebb kocsija.

lamborghini_lanzador_1.jpg

Az egyéb, sokakat érdeklő részletek kapcsán a Lamborghini még csak annyit közölt, a Lanzador fejlesztésénél a vezetési élmény mellett fókuszban lesz az is, hogy a luxuskupé a hatótáv terén is felvegye a versenyt a következő években debütáló villanyautókkal. Ebben segíthet, hogy a cégnél jelentős tapasztalat halmozódott fel az aerodinamika optimalizálását illetően (a Lanzadornál a hatékonyságnövelés érdekében a hírek szerint bevetnek több, a Huracán Performante vagy épp az Aventador SVJ esetén bevált megoldást), ami köztudottan az egyetlen feltöltéssel megtehető kilométerekre is jótékony hatással van.

Az egyes designelemeivel több elődjét (pl. Murciélago, Sesto Elemento, Countach LPI 800-4) is megidéző Lanzador árát még homály fedi, mindenesetre a mértékadó nemzetközi források 300 ezer dollár, vagyis átszámítva több mint 105 millió forint környéki indulóösszegre számítanak. Hogy ilyen kondíciók mellett az újdonság hozzá tud-e járulni a Lamborghini eredményes elektromos átalakulásához, az idővel eldől, ahogy az is, mikkel készül még az olasz vállalat a közelgő, új érára.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr7818198797
süti beállítások módosítása