Nálunk is megjelennek a villanyban világelső márka autói
2023. október 08. írta: autonet

Nálunk is megjelennek a villanyban világelső márka autói

Ha feltennénk a kérdést, hogy melyik gyártó adta el az előző teljes évben a legtöbb konnektoros (tisztán elektromos vagy plug-in hibrid) járművet világszerte, az alighanem még az autós berkekben legjártasabb olvasókat is nagy fejtörés elé állítaná. A helyes válasz ugyanis nem a „legjobb sajtóval rendelkező” Tesla, de még csak nem is a Volkswagen csoport, hanem a kínai BYD. A friss hírek szerint az idén 20 esztendős vállalat modelljei rövidesen a magyar utakon is gyakori látványt jelenthetnek majd, ugyanis két hazai kereskedés is megkezdi a forgalmazásukat. Ennek apropóján az Automeister szervizhálózat új bejegyzésében a cégről és a várható itthoni palettájukról ejtünk néhány szót.

byd_magyarorszagon_3.png

Nem csoda, hogy a bevezetőben említett kérdés sokak számára „beugratós” lett volna, a BYD Auto ugyanis tavaly a 913 ezer teljesen elektromos és a 944 ezer konnektorról tölthető hibrid kocsijainak túlnyomó többségét odahaza értékesítette. A világhírű kínai Agyaghadseregről is ismert Hszian városában székelő vállalat azonban egy ideje Európában is aktív, és Norvégia, Svédország, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Spanyolország, Hollandia, Belgium és Ausztria után most a magyar vásárlókat is célba veszi.

A médiában fellelhető információk alapján a márka kezdeti kínálatában egy kisteherautó mellett három – egyaránt 100%-ban elektromos – személygépkocsi szerepel majd. A cég „Óceán” nevet viselő szériájából itt lesz két „víziállat”, a Seal („Fóka”) és a Dolphin („Delfin”) is. A Seal egy nagyobb méretű, nagyjából 550 kilométeres hatótávú szedán, amelynek kétmotoros változata 530 lóerős teljesítményt ígér. Ennek kisebb és szerényebb számokat produkáló, ferde hátú „rokona” a Dolphin (képünkön), amely 30 ezer euró, azaz átszámítva 11,5 millió forint környéki áron startolt nemrég az európai piacokon.

byd_magyarorszagon_1.png

Nem meglepő módon egy szabadidő-autót is hoz az öreg kontinensre a BYD, méghozzá az odahaza Yuan Plus, nálunk Atto 3 néven futó kompakt, ötajtós SUV-ot. Az elsőkerék-meghajtású jármű nagyjából 200 lóerős teljesítménnyel és 400 kilométeres hatótávval igyekszik majd belopni magát az itteni vevők szívébe ebben az egyre népszerűbbé váló szegmensben.

A fentiekhez érdemes hozzáfűzni, hogy a „megérkezett Magyarországra a BYD” jellegű szalagcímek csak részben igazak, hiszen a 2003-ban alapított óriáscég elektromos buszgyártással is foglalkozik, 2017-ben pedig éppen Komáromban nyitotta meg első európai üzemét. Hogy a márka villanyautói mennyire lesznek kelendőek, azaz a BYD Teslával vetekedő globális értékesítési adataihoz mit tesznek majd hozzá a magyar vásárlók, az rövidesen kiderül.

byd_magyarorszagon_2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr9218230285
süti beállítások módosítása