Kéz a kézben fordul a (villany)jövő felé a DS és a Lancia
2023. október 11. írta: autonet

Kéz a kézben fordul a (villany)jövő felé a DS és a Lancia

A Citroën prémiumkategóriás modellekért felelős részlegéből nagyjából egy évtizede különálló márkává avanzsáló DS eddig sem volt különösebben lemaradva a járműipart egyre inkább átszövő elektromosítás terén: 2019 óta minden típusuk elérhető valamilyen mértékben villanyosított verzióban is. A 15 másik márkával egyetemben a Stellantis konszern által irányított brand most még magasabb sebességre kapcsol ilyen téren, egy friss bejelentés szerint ugyanis 2024-től kezdődően már minden új DS-autó 100%-ban elektromos lesz. Ezzel párhuzamosan pedig a Lancia történetében is új fejezet nyílik – amiért szintén nem biztos, hogy mindenki rajongani fog. A részleteket az Auto Check Center szervizhálózat friss bejegyzésében igyekeztünk kibogozni.

ds_es_lancia_ujdonsagok_1.jpg

Egybehangzó hírek szerint a francia hátterű cég új korszakának egyik úttörője a DS 7 nevű kompakt SUV lesz, amely a közelgő generációváltásakor hagyhatja hátra a belsőégésű motorokat. A 2017-ben debütált kocsi annak idején többek közt azzal szerzett magának hírnevet, hogy Emmanuel Macron elnök épp egy ilyenből integetett hat évvel ezelőtti beiktatásán – nem véletlen, hogy a cég azóta már egy speciálisan neki készített példánnyal is meglepte az államfőt.

A DS 7 most futó verziói a még a PSA csoport által fejlesztett EMP2 platformon nyugszanak, hasonlóan pl. a Citroën C5 Aircrosshoz és az Opel Grandlandhez. Ez azonban rövidesen megváltozik, az utódokat ugyanis már az STLA közepes moduljára építik, az új DS 7 legközelebbi rokona így az idén bemutatott Peugeot e-3008 és a Jeep Compass lesznek.

Kiindulva a fentiekből az érkezőben lévő, tisztán elektromos szabadidő-autó akár a kategóriájában kimagaslónak számító 700 kilométeres hatótávot is célba veheti, legerősebb variánsai pedig mintegy 380 lóerős teljesítményre is képesek lehetnek. Viszonyításképpen, a jelenlegi palettán a plug-in hibrid DS 7 E-Tense 4x4 360 (képünkön) jelenti a csúcsot ilyen szempontból, a maga 360 lóerőjével.

ds_es_lancia_ujdonsagok_3.jpg

Nem újkeletű, hogy a Stellantis előszeretettel „osztja szét” technikáját az egyes márkái között, és sajtóértesülések alapján most is erre készül: a vadiúj DS 7 első „ikertestvére” vélhetően Lancia-emblémát visel majd. Ez azt jelenti, hogy a patinás olasz vállalat 117 éves fennállása során először rukkolhat elő SUV-val – vagyis mások mellett az Alfa Romeo, a Lamborghini vagy épp a Ferrari után ők is „meghajolnak” a lassan mindent vivő divatterepjárós trendek előtt.

A Lancia-féle változatról egyelőre nagyon keveset tudni, mindenesetre sokan arra számítanak, hogy ha az alapokat készen is kapják, a designelemeket illetően megpróbálnak majd némi egyediséget kölcsönözni az autónak, pl. a fél éve bemutatott, rajongói berkekben nagy sikert arató Pure HPE nevű koncepciójukon látott, futurisztikus vonások felhasználásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr718230275
süti beállítások módosítása