Téli felkészítés – aminek nem sok köze van a télhez
2023. december 07. írta: autonet

Téli felkészítés – aminek nem sok köze van a télhez

Ilyentájt, minden autós portál arról beszél, hogyan „készítsük fel autónkat a télre”. Az Auto Check Center szervizhálózat friss cikkében ezt a misztikus, Trónok harcába illő kijelentést részben szeretnénk megerősíteni, részben pedig „cáfolni”. Ugyanis egy gépkocsit érdemes mindig megfelelő állapotban tartani, és akkor a télnek sincs nagy jelentősége. Viszont, ha egyébként nem sokat foglalkozunk az üzemeltetésével, akár szakértelem híján, akár nemtörődömségből, akkor télen tényleg még jobban ráfaraghatunk a gondatlanságra. Emiatt most felsoroljuk, melyek azok a tételek, amivel a gondos gazdának nem kell foglalkoznia, a többiek viszont jobban teszik, ha vetnek rá egy pillantást:

Akkumulátor: ha gyenge, az az első, fagyos utcán parkolás utáni reggelen fog kiderülni. Vagy nem indul a jármű, vagy csak sokadik próbálkozásra. Ilyenkor nagyjából egy dolgot tehetünk: ha mégis beröffen, irány az akkuszerviz vagy valami más műhely, ahol kicserélik. Ha nem, kérjük fel egy bikázásra a szomszédot, majd lásd, mint fent. Ha valakinek van multimétere otthon, mérje meg az akkumulátor feszültségét hidegben, terhelés nélkül, álló motornál. Ha 12,6 Voltnál alacsonyabb, valami nem az igazi, érdemes megnézetni. Ha reggel a ház előtt nem indul a kocsi, az is bosszantó, de ha a világ végén, hófúvásban nem hajlandó semmire, az akár veszélyes is lehet. Mindez igaz máskor is, csak a tél jobban próbára teszi az aksikat.

Ablaktörlő: Jó, ha töröl, rossz, ha csíkoz, főleg sötétben. Időnként töröljük le, mert a sár sem tesz jót neki, illetve takarítsuk ki a környékét. Ha lefagyott, ne tépjük fel sem kézzel, sem az ablaktörlő elindításával, mert majdnem biztos, hogy azonnal tönkremegy. Inkább kicsit fúvassuk az ablakot belülről, hogy kiolvadjon. Ha már semmi nem segít, házilag is egyszerű a cseréje, csak a megfelelő méretűt vegyük hozzá. A csomagoláson általában feltüntetik, melyik típusokra jó.

teli_felkeszites_blogcikk_1.png

Gumi: Gondos ember évszaknak megfelelő, használható állapotú abronccsal jár, és kész. Ez lehet négy évszakos is, körülményektől függően, de soha nem kopott, és télen nem nyári. Akinek ez természetes, annak semmit nem kell tennie „téli átvizsgálás” címén. Akinek nem, annak igen.

Ablakmosó: Ősszel és télen téli, tavasszal és nyáron nyári. Ha a nyári folyadék télen, a mínuszokban belefagy a rendszerbe, az legalább is kellemetlen, de néha drága is, mert szétrepesztheti a tartályt, a csöveket, a pumpát stb. Ha nem fagyott bele, akkor az ablakra fog azonnal ráfagyni, amint kispricceltük, ez sem kellemes. Lehet varázsolni alkohollal és más adalékokkal házilag is, de nem olyan bonyolult vagy drága megvenni a gazdaságos kiszerelésű téli mosókat. Kis szerencsével egy télen elég lehet 1 ötliteres flakon. Nyáron a téli folyadék nem okoz problémát, max a bogarakat oldja kevésbé.

Fűtés és klíma: az előbbit nem kell magyarázni, hidegben fűtünk, ha lehet. Ha nem lehet, el kell vinni az autót a szervizbe, mert többféle gond is előfordulhat. A klíma pedig nemcsak nyáron kell, hanem télen is részt vesz a beltér és az ablak páramentesítésében. Nincs vele külön téli teendő azt kivéve, hogy néha bekapcsoljuk, ha magától nem teszi meg az automatika. Mindig van visszajelző lámpája a klímának, figyeljük, hogy felkapcsolódik-e.

Ezenkívül, ha nagyon felkészültnek akarjuk érezni magunkat, tarthatunk a kocsiban télen egy pokrócot. Ez vész esetén segít nem megfagyni, de térdeplőnek akkor is jól jön, ha télen kereket kellene cserélni valahol. Ugyanígy nem árt egy pár kesztyű sem, akár a munkavédelmi fajtából, mert a kerékcsere koszos munka. Persze nyáron is, de télen még inkább, fagyott ujjakkal meg még kellemetlen is. Ugyanilyen okból hasznos az elem- vagy fejlámpa. A szőnyegek cseréje gumiszőnyegre már csak esztétikai kérdés. A textilszőnyeg nagyon hamar, és gyakran lesz sáros, avartörmelékes, havas stb. Nemcsak lassan szárad, de takarítani is sokkal nehezebb, mint a gumiszőnyegeket (persze szebbek, amíg tiszták).

Illusztráció: Rawpixel

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr8218276169
süti beállítások módosítása