Hamarosan a Volvo S90 is elektromos utódot kaphat
2024. január 11. írta: autonet

Hamarosan a Volvo S90 is elektromos utódot kaphat

Sok más gyártóhoz hasonlóan a Volvo is öles léptekkel halad a villanyosítás felé: a svéd prémiumgyártó még 2022-ben ígérte meg, hogy minden évben előrukkol egy új, tisztán elektromos modellel, 2030-től kezdve pedig már kizárólag ilyen új autókat dob majd piacra. Egyre több jel szerint a 2024-es esztendő újdonsága ilyen téren az ES90 nevű szedán lesz, amelyről mostanra már néhány részlet is napvilágot látott. Ezeket igyekeztünk összegyűjteni a carXpert szervizhálózat idei első írásában.

volvo_es90_kozeleg_1.jpg

A közelmúltban bejárta a sajtót egy kép, amelyen a Volvót is birtokló Geely konszern egyik kínai üzemének dolgozói pózoltak egy a futószalagról frissen legördült, ám egyelőre „Top Secret” felirattal takart kocsi mellett. Szakértők a korábbi információmorzsák alapján lényegében biztosra veszik, hogy a Volvo S90 szedán 100%-ban elektromos utódjáról van szó, amelynek sorozatgyártása májusban kezdődhet el. A brand korábbi elnevezési logikáját követve az autó alighanem az ES90 nevet viseli majd – bár a Lexus (amelynek már van ES szériája) a hírek szerint ezt megpróbálja jogi úton megakadályozni.

Egyelőre a típus pontos méretei sem ismertek, de a hagyományos erőforrással felszerelt elődből (képünkön) kiindulva a többség egy kb. 5 méter hosszú, 1,95 méter széles és 1,55 méter magas villanyszedánra számít, amely így méreteit – és alighanem árcímkéjét is – tekintve a BMW i5, a Mercedes EQE, valamint a szintén a közeljövőben debütáló Audi A6 E-Tron közvetlen vetélytársa lehet.

volvo_es90_kozeleg_2.jpg

A nagyjából 2,5 tonnás kocsi az anyavállalat SPA2 platformjára épül majd, hasonlóan a Volvo EX90-hez és a Polestar 3-hoz. A közös alap nagyban meghatározza azt is, körülbelül mit várhatunk az újdonságtól: a két említett modellbe egyaránt a CATL 111 kWh-s akkumulátorcsomagja került, ami mintegy 600 kilométer megtételére elegendő újratöltés nélkül. A testvérmodellekhez képest nagy meglepetésekre alighanem a teljesítmény terén sem érdemes számítani. A kizárólag duplamotoros kivitelben készülő Polestar 3-nak például egy 489 lóerőre képes alapváltozata és egy 517 lóerős Performance-variánsa van, ezek a számok minden bizonnyal a Volvo ES90-ra nézve is irányadóak.

A tervek szerint még az idén az utakra kerülő autó árát illetően még csak találgatásokról lehet olvasni, de az EX90, illetve a fentebb említett, közvetlen riválisok árcímkéjéből kiindulva adók nélkül is nagyjából 75 ezer dolláros (átszámítva csaknem 26 millió forintos) összegre érdemes készülni. A jól értesülteknek pedig már a szóban forgó szedán utáni következő villany-Volvóra is van egy erős tippjük: a 2025-ös év nagy bejelentése eszerint a V90 kombi elektromos utódja, az EV90 lehet majd.

volvo_es90_kozeleg_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr9218300577
süti beállítások módosítása