Kapott egy harmadik pedált a Hennessey Venom F5
2024. szeptember 13. írta: autonet

Kapott egy harmadik pedált a Hennessey Venom F5

A Hennessey név nemcsak az alkoholos italok piacán, hanem az autók világában is kifejezetten jól cseng. A texasi székhelyű vállalat most egy újabb lélegzetelállító járművel igyekszik növelni renoméját: a Venom F5-M Roadstert egyenesen a világ legerősebb, kézi váltóval felszerelt kocsijaként mutatták be a minap. A kiváló alapokra épülő, néhány egyedi újdonsággal is ellátott, nyitott tetejű modell lesz az Auto Check Center szervizhálózat friss cikkének főszereplője.

hennessey_venom_f5_m_kezi_valto_3.png

A Venom F5 hipersportkocsikat 2020 óta gyártja a Hennessey Special Vehicles, és eddig 3 különböző változatban (Coupe, Roadster és Revolution) összesen 24, személyre szabott, méregdrága példányt adtak el belőle. Ehhez a sorhoz csatlakozik most az F5-M, amelyben tehát a valódi vezetési élményért rajongók nagy örömére egy hatfokozatú, manuális váltó és így kuplung is helyet kapott.

Ami maradt, az az elődöknél már bizonyító 6.6 literes, ikerturbós V8-as „Fury” motor, amely akár 8500-as fordulatig is pörgethető, maximális teljesítménye 1817 lóerő, csúcsnyomatéka pedig 1617 Nm. Az újdonság egyébként nemcsak a legerősebb, hanem akár a leggyorsabb kézi váltós autó címére is pályázhat, a korábbi F5-ösök végsebessége ugyanis 500 km/h környékén van, a 100 km/h-s tempó eléréséhez pedig kevesebb mint 3,5 másodperc kell nekik.

hennessey_venom_f5_m_kezi_valto_1.png

Első ránézésre a fejlesztők legnagyobb, de mindenképp legextrémebb változtatása a hátsó szárny helyére kerülő, mintegy 140 centiméter hosszú „uszony”. A cég közlése szerint ezzel párhuzamosan a beltérben is jelentős módosítások zajlottak, hogy – a manuális váltó bekerülésével összhangban – valóban a sofőr kerüljön a középpontba.

A 4,67 méter hosszú, 1,96 méter széles és 1,13 méter magas Venom F5-M Roadster légellenállási tényezője 0,39-es, a karbonelemek fokozott használata miatt pedig mindössze 1360 kilogrammot nyom. A széria korábbi tagjaihoz hasonlóan pillangóajtós járműre elöl 19, hátul 20 colos kerekek, valamint alapértelmezetten Michelin Pilot Sport Cup 2 gumik kerülnek.

hennessey_venom_f5_m_kezi_valto_4.png

Mostanra az is kiderült, hogy az amerikai vállalat összesen csak 12 darabot tervez legyártani legújabb sportkocsijából. A kivétel nélkül egyedi színezéssel készülő járművek ára minimum 2,6 millió dollár, azaz forintban kifejezve nagyjából 935 millió, ami a különböző extrák összeválogatásával jóval magasabbra is kúszhat. A konfigurátort azonban már hiába nézi bárki is, hiszen ahogy az a hiperautók szegmensében nem ritka, már a premier idejére elkelt az összes leendő példány.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr6618490918
süti beállítások módosítása