Elektromos és bivalyerős lesz az új A8
2023. április 26. írta: autonet

Elektromos és bivalyerős lesz az új A8

Amikor az Audi 2021 őszén bemutatta a Grandsphere nevű impozáns koncepcióautóját, a szakértők többsége arra számított, hogy a generációváltás előtt álló A8-as lesz az első olyan típus, amelyikhez felhasználják az ott bemutatott ötleteket. A legfrissebb sajtóhírek szerint ezek a várakozások be is igazolódtak, a várhatóan jövőre debütáló, tisztán elektromos kocsi ugyanis „nagyban emlékeztet” majd a Grandsphere tanulmányra – és „mellesleg” ez lesz a valaha készült legerősebb Audi.

audi_a8_elektromos_4.jpg

Az A8 luxusszedán 1994-ben debütált az utakon, a közelgő 30. születésnapját pedig megújulással köszöntheti, méghozzá olyannal, ami mostanság nagyon is jellemző a szektorra: ebből is érkezhet a teljesen elektromos verzió. Az Audi illetékesei úgy fogalmaztak, hogy az új A8-as ha nem is azonos, de nagyon hasonló lesz a már emlegetett Grandsphere-hez (képünkön), így jó pár részletére már most lehet következtetni.

A koncepciómodell a maga 5,35 méteres hosszával és kb. 2 méteres szélességével nem különbözik nagyban az A8 jelenleg futó korosztályától, azonban számottevően alacsonyabb (1,39 méter), ami összességében egy jóval áramvonalasabb külsőt eredményez. Villanyautó lévén ennek a hatékonyság szempontjából is van jelentősége, hiszen a csökkentett légellenállás is kell ahhoz, hogy a várhatóan 120 kWh-s akkumulátorcsomagból ki lehessen hozni a beígért 750 kilométeres hatótávot.

Az elektromos A8-at minden idők legizmosabb Audijaként harangozzák be, ez alapján a teljesítményadatok minimumát már most megállapíthatjuk. Lóerők tekintetében jelenleg az Audi RS e-tron GT a rekorder házon belül 637-tel, míg csúcsnyomatékban a 850 Nm-re képes RS6 Competitiont kell lepipálni a képzeletbeli dobogó legfelső fokáért. A Grandsphere premierjekor egyébként az Audi 711 lóerős elérhető teljesítményről beszélt, amivel az új A8 méltó riválisa lenne többek közt a Mercedes-AMG EQS 53-nak, a BMW i7 M70-nek, de akár a Porsche Taycannak is.

Apropó Porsche: a leendő elektromos A8 az Audi és a Porsche által közösen kifejlesztett PPE platform nagyobb konfigurációjára épülhet majd, hasonlóan pl. a Q6 e-tron és a Macan crossoverekhez. Az alighanem két villanymotort kapó modell a korábbi információk alapján nagyjából 4 másodperc alatt gyorsulhat fel 0-ról 100 km/h-ra, és 270 kW-os gyorstöltővel akár 25 perc alatt fel lehet tölteni 5-ről 80%-ra.

Az Automeister szervizhálózatnál egyébként arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy az újdonság megtartja-e a Grandsphere koncepcióautón látott, a márka hagyományaihoz képest rendhagyó, keretezés nélküli hűtőrácsot – erre, illetve minden továbbira alighanem még idén fény derülhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr5518110954
süti beállítások módosítása