Teljesen átírta a rekordokat a Rimac Nevera
2023. május 24. írta: autonet

Teljesen átírta a rekordokat a Rimac Nevera

Olyat már hallottunk, hogy egy kocsi megdönt 1-2 gyorsasági rekordot – no, de hogy egyetlen nap leforgása alatt 23-at? Márpedig a Rimac Nevera éppen ezt produkálta nemrég az északnyugat-németországi Papenburg mellett fekvő tesztpályán! A tisztán elektromos hiperautók piacára betörni készülő horvát járműről persze eddig is tudtuk, hogy szédületes teljesítményre képes, a mostani csúcsdömping pedig alighanem végképp sínre tette a 150 példányban gyártani tervezett kétajtós kupé eladásait. A carXpert szervizhálózat mostani bejegyzése a döbbenetes száguldás hátteréről szól majd.

rimac_nevera_rekordok_4.jpg

A bevezetőben említett 23-as számhoz azért rögtön tegyük hozzá, hogy akadtak km/h-ban és mérföld/órában regisztrált rekordok is, vagyis szinte törvényszerű, hogy miután a Nevera megdöntötte a 0-ról 60 mph-ra való gyorsulás csúcsát (1,74 mp), lényegében azonnal beírta magát a történelembe a 0-100 km/h-s kategóriában (1,81 mp) is. Az eredmények persze még akkor is egészen lenyűgözőek, ha a fenti okból kifolyólag elosztjuk a rekordok számát kettővel.

A listában olyan hétköznapi mércével mérve felfoghatatlan adatok is vannak, minthogy a Rimac remekműve kevesebb mint 9 másodperc (8,85) alatt felgyorsul álló helyzetből 200 km/h-ra, majd teljesen meg is áll. Összehasonlításképpen egy „átlagos” személyautó ennyi idő alatt jó, ha a 0-100-as sprintet abszolválni tudja. Ugyancsak hátborzongató belegondolni, hogy a két független szervezet által is hitelesített kísérlet szerint a Neverának nem egész 29 méter (ez nagyjából 6 db egymás mögött parkoló autó hossza) kell ahhoz, hogy elérje a 100 km/h-s tempót.

Nyugodtan mondhatjuk, a négy villanymotorral felszerelt, kb. 1900 lóerővel és csaknem 2400 Nm-es nyomatékkal büszkélkedő, kétmillió eurós (kb. 750 millió forintos) áron kínált autó nem akármilyen vetélytársakat múlt felül a közelmúltbeli teszten. A 0-400-0 km/h-s penzumot például korábban a Bugatti Chiron 32,6, a Koenigsegg Regera pedig 31,49 másodperc alatt teljesítette – ehhez képest a Rimac Nevera most befért a bűvös félperces határ alá (29,93 mp).

rimac_nevera_rekordok_1.png

Hosszasan lehetne még citálni az eredményeket, de legalább ennyire érdekes, hogy a vállalat első embere, a mindössze 35 esztendős Mate Rimac a rekordhalmozás kapcsán azt emelte ki, hogy a kocsi úgy érte el ezeket a több mint figyelemre méltó számokat, hogy a fejlesztés fókuszában a teljesítmény mellett végig ott volt az is, hogy a Nevera villanyautóként is teljes értékű legyen. Ennek megfelelően a kocsi egy 120 kWh-s akkumulátorcsomagot cipel magával, ami körülbelül 500 kilométer megtételére elég újratöltés nélkül.

Félig viccesen persze ehhez hozzáfűzhetjük, hogy a fenti adatokat látva a Nevera vélhetően ezt a bizonyos 500 kilométert alig több mint 1 óra megteszi – vagyis, ha a leendő tulajdonosok ki akarják hozni belőle a maximumot, kénytelenek lesznek elég sűrűn felkeresni egy töltőállomást.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr6118131120
süti beállítások módosítása