Ideje barátkozni az Aston Martin-Honda névvel
2023. május 31. írta: autonet

Ideje barátkozni az Aston Martin-Honda névvel

Egy ideje tudvalevő volt, hogy az utóbbi években csupán a Red Bull-istálló motorprogramjának szakmai partnereként tevékenykedő Honda 2026-tól teljes értékűen visszatér a Formula–1-be, a közelmúltban pedig az is kiderült, melyik csapat oldalán láthatjuk őket biztosan. A japán gyártó hivatalos közleménye alapján a száguldó cirkusz új, minden eddiginél zöldebbnek ígérkező korszakában a felszállóágban lévő Aston Martinnak szállítanak majd erőforrást.

honda_aston_martin_f1_1.jpg

Úgy fest, véget értek azok az idők, amikor a Forma–1-nek kis túlzással „lasszóval kellett fognia” a motorgyártókat, a 3 esztendő múlva élesedő új szabályok ugyanis sokakat csábítanak be, illetve vissza a sorozat kapuján. 2026-tól a tervek szerint számottevően megnő az elektromos hajtás szerepe, ezzel párhuzamosan pedig 100%-ban fenntartható üzemanyagokra áll át az F1, ami a most is aktív Ferrari, Mercedes, Renault, Red Bull négyes mellett az Audinak és a Hondának is elég jó hívószó volt a csatlakozáshoz.

A friss nyilatkozatok alapján a Honda is a környezettudatosság melletti elkötelezettségét szeretné demonstrálni a lépéssel – de emellett persze az sem baj, ha némi sikert is el tudnak érni. Éppen ezért a korábban velük hírbe hozott csapatok közül (McLaren, Williams, Aston Martin) végül azzal fogtak össze, amelyben jelenleg a legtöbb potenciál rejlik. Az Astonok idén 6 futam után második helyen állnak a konstruktőri versenyben, a már 5 dobogónál járó Alonso pedig 3. az egyéni pontvadászatban.

A motorszállítóként 1986 és 1991 között zsinórban 6 vb-címet bezsebelő Honda 2021-ben lépett hátrébb az F1-től, és bár a hírek szerint tárgyaltak az újrakezdésről az időközben a saját útját járó Red Bullal, az osztrákok 2026-tól is kitartanak a házon belül (a Ford közreműködésével) készülő erőforrások mellett.

A formálódó új felállás több kérdést is felvet, amelyek közül az egyik legizgalmasabbra, ami bizonyára a carXpert szervizhálózat itteni írásainak olvasóiban is felmerülhetett, már reagált is az Aston Martin: annak ellenére, hogy az F1 terén tehát hamarosan véget ér az együttműködésük a Mercedessel, a közúti autóikba továbbra is a németektől érkezhetnek majd a motorok.

Szintén érdekes lehet a Honda-erőforrásokat korábban, még a McLaren pilótájaként finoman szólva is kritizáló Fernando Alonso helyzete, aki jelen állás szerint – ha marad 2026-ig a mezőnyben és az Astonnál – újra a japán vállalat motorjaiból kell kihozza a lehető legtöbbet. A kétszeres világbajnok spanyol a legutóbbi nyilatkozatai alapján 2024-25-ig tervez, de nála sose lehet tudni, így könnyen lehet, hogy lesz egy újabb esélye megbarátkozni a Hondával az F1 közelgő, új érájában.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr9318136506
süti beállítások módosítása