Íme, a legújabb kínai elektromos luxusszedán
2023. november 16. írta: autonet

Íme, a legújabb kínai elektromos luxusszedán

Alighanem a Zeekr is azok közé a feltörekvő kínai autómárkák közé tartozik, amelyekről rövidesen Európában is gyakrabban fogunk hallani. A többek közt a Volvo tulajdonosaként számontartott Geely konszern alá tartozó, elektromos brand ezidáig 3 járművet mutatott be, a negyedik modelljük hivatalos premierjére pedig az e hét végén kezdődő Guangzhou Auto Show-n kerül sor. A 007-es nevet viselő szedánnal kapcsolatban már most ismert néhány részlet – vagyis fogalmazhatnánk úgy is, hogy „névrokonával”, James Bond ügynökkel ellentétben nem annyira „titkos” –, amiket az Auto Check Center szervizhálózat új bejegyzésében össze is gyűjtöttünk.

zeekr_007_1.png

A 2021-ben létrehozott Zeekr palettáján eddig egy kombi (001), egy minivan (009) és egy kompakt szabadidő-autó (X) szerepelt, ezekhez csatlakozik most a társaihoz hasonlóan tisztán elektromos szedán. A kínai vállalatnál úgy kalkulálnak, hogy 3, viszonylag kis piaci szegmenst megcélzó kocsi után a 007 lesz az első „mainstream” autójuk. Ennek megfelelően az újdonságnak kellene a legnagyobb szerepet vállalnia a márka ambiciózus terveinek megvalósításában: a tavalyi 70 ezres és az idei évre prognosztizált 140 ezres összértékesítés után 2025-ben már nem kevesebb mint 650 ezer eladott Zeekr a cél.

Ennek megfelelően a sikert nem is akarják a véletlenre bízni, a 007 designjának kialakítását például arra a német Stefan Sielaffra bízták, aki évtizedekig dolgozott az Audinál, és olyan népszerű modellek formavilágát álmodta meg, mint az egyaránt 2010-ben debütált A1-es és A7-es. A napokban közzétett, előzetes fotók alapján már van is lehetőség megítélni, milyen munkát végzett a szakember. A többség első pillantásra az elöl és hátul is teljes szélességben futó LED-fényeket emelte ki, amelyek a többi Zeekrhez képest is kifejezetten egyedi, futurisztikus külsőt kölcsönöznek a kocsinak.

zeekr_007_2.png

A hajtással kapcsolatban egyelőre kevés konkrétum hangzott el, nemzetközi médiaértesülések szerint mindenesetre az alapváltozat várhatóan kb. 200 lóerős teljesítményt és 350 Nm-nyi nyomatékot vonultathat fel. A 4,86 méter hosszú, 1,9 méter széles és 1,45 méter magas szedán ebben a verzióban 6,5 másodperces 0-100 km/h-s sprintidőre lehet képes. A többség pedig valószínűsíti, hogy idővel – a sportos villanyautók mezőnyében szinte kötelező módon – érkezik majd egy dupla motoros verzió is, a fentinél jóval „vadabb” adatokkal.

Utóbbi variáns finomhangolásában ráadásul könnyen lehet, hogy már egy F1-világbajnok is részt vesz majd! A Zeekrrel kapcsolatos másik közelmúltbeli hír ugyanis, hogy a fejlesztést vezető teljesítmény-tanácsadóként Kimi Räikkönen is segíti. És még ha a két éve visszavonult finn pilóta főként csak a nevét adja is a brandhez, ez is egy okkal több, hogy a Zeekrt komolyan vegyék a globálisan a Teslák, a Lucidok vagy épp a Porschék által fémjelzett prémium elektromos járművek mezőnyében.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr1718260015
süti beállítások módosítása