Több szempontból is történelmi lesz az új Alfa Romeo
2023. december 18. írta: autonet

Több szempontból is történelmi lesz az új Alfa Romeo

Régóta tartott a találgatás arról, milyen nevet visel majd az Alfa Romeo jövőre érkező, első teljesen elektromos autója. Ennek most vége, az olasz gyártó ugyanis most bejelentette: a kis méretű SUV a vállalat alapításának helyszíne előtt tisztelegve a Milano névre hallgat majd. Ennél persze sokkal érdekesebb, hogy mit lehet már tudni a közelgő crossoverről, illetve milyen további tervei vannak a 113 éves márkának. Ezeket vesszük sorra az Automeister szervizhálózat friss cikkében.

alfa_romeo_milano_1.png

Az Alfa Romeo Milano az anyavállalat, a Stellantis e-CMP2 platformjára épül majd, így a Jeep Avenger EV és a Fiat 600e képében két „ikertestvére” is lesz. A 4,2 méter hosszú kocsitól így „rokonaihoz” hasonlóan körülbelül 156 lóerős teljesítményt és 260 Nm-es csúcsnyomatékot érdemes várni, az 54 kWh-s akkumulátora pedig kb. 400 kilométeres hatótávra lehet elegendő. Ezek után adja magát a kérdés, hogy akkor mégis mitől lesz egyedi az első villany-Alfa: a cég első embere, Jean-Philippe Imparato a nemzetközi média érdeklődésére ezzel kapcsolatban elmondta, a fejlesztés fókuszában a brand hagyományaihoz híven az agilis kezelhetőség áll. Ezenkívül – bár hivatalos fotókat még nem tettek közé – a Milano várhatóan néhány egyedi külső jeggyel is igyekszik majd kitűnni, egyúttal megfelelni a célközönség elvárásainak.

A fentebb taglalt, tisztán elektromos változat a tervek szerint jövő ősszel érkezik a kereskedésekbe, ezt követően pedig jön egy mild hibrid rendszerrel felvértezett, benzines variáns is. Ez azt jelenti, hogy a Milano nemcsak a legelső 100%-ban villanymotorok által hajtott Alfa Romeo lesz, hanem minden bizonnyal egyúttal a vállalat utolsó olyan modellje is, amelynek még készül belsőégésű erőforrással ellátott kivitele. Ha az Alfa ennél is követi a Jeep és a Fiat által már kipróbált receptet, akkor a hagyományos(abb) Milánóba egy 1.2 literes, háromhengeres, 100 lóerős turbómotor kerül majd.

A különböző információmorzsákból arra lehet következtetni, hogy az elektromos Milanónak lesz összkerekes verziója is (ez újdonság lenne az e-CMP2 platform esetén, de állítólag a Jeep is készül már hasonlóra), és nincs kizárva az sem, hogy idővel elérhetővé válik a nagyobb teljesítményre kihegyezett Quadrifoglio változat is. Az első villany Alfa Romeo árát illetően Imparato egyelőre csak annyit árult el, hogy az újdonság a MINI Countryman és a Volvo EX30 „ligájában” játszik majd, ez alapján forintban kifejezve 15 millió feletti indulóárra kell készülni.

Ami pedig a patinás olasz márka távlati elképzeléseit illeti, az ígéretek arról szólnak, hogy 2026-ig minden évben lelepleznek egy új, tisztán elektromos modellt. A Milano után következő két típus a szakértők várakozásai szerint egy szedán, illetve egy nagy méretű SUV lehet majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr8418283609
süti beállítások módosítása