Most először egy villanyautó lett a legkelendőbb a világon
2023. május 30. írta: autonet

Most először egy villanyautó lett a legkelendőbb a világon

Több helyen is történelmi pillanatként aposztrofálták azt a friss hírt, amely szerint az idei esztendő első negyedévében egy elektromos autó lett a világ legtöbb példányban eladott kocsija. A nemzetközi sajtóban megjelent statisztikák szerint a Tesla Model Y-ból globálisan 267 200 darabot értékesítettek, ezzel bő 10 ezerrel maga mögé utasította „minden idők bestsellerét”, a Toyota Corollát. A három éve az utakon lévő villany-SUV sikere több tényező együttállásának köszönhető – többek közt ezekről lesz szó a carXpert szervizhálózat új cikkében.

tesla_model_y_toplista_2.jpg

A Model Y már tavaly is közel került az elsőséghez, 2022-ben ugyanis a maga 750 ezres volumenével ez volt a harmadik legkapósabb autó (a Toyota RAV4 és a Corolla mögött) a Földön. A mostani előzéshez alighanem nagyban hozzájárult, hogy a Tesla idén több lépcsőben csökkentette árait. A lépést sokan kifejezetten merésznek gondolták, de a jelek szerint a növekvő értékesítési számok könnyen kompenzálhatják a kedvezményt – a Model Y-ból például 2023 első 3 hónapjában 69%-kal több fogyott, mint az előző év azonos időszakában.

Magyarországon a tavaly nyári árhoz képest összesen csaknem 20%-os engedmény azt jelenti, hogy az Y alapmodellje már 20 millió forintért elérhető, míg a nagy hatótávolságra kihegyezett verzióért 23, a teljesítményorientált változatért pedig 26,5 milliót kell fizetni. A tendencia a világ többi részén is hasonló volt, és úgy fest, a fontos piacokon ez már elégnek bizonyult az igazi áttöréshez. Erre utal, hogy a kocsi eladásai a három legjelentősebb régió közül Kínában 26, az USA-ban pedig 68%-kal nőttek éves alapon, miközben Európában egyenesen ez vált a legnépszerűbb járművévé.

A Model Y eredménye kapcsán nem lehet elhallgatni, hogy egyszerre „támad” a két leginkább felfutóban lévő szegmensben, azaz egy tisztán elektromos szabadidő-autóról van szó. Elnézve a nagyjából 267 ezres első negyedéves adatot, minden esély megvan rá, hogy az ötajtós SUV idén átlépi az egymilliós álomhatárt. Sőt, tekintve, hogy a Tesla hagyományosan az esztendő utolsó hónapjaiban adja el a legtöbb autóját, ennél merészebb álmai is lehetnek a kaliforniai vállalatnak.

Visszatérve az eredetileg a Jato Dynamics által összegyűjtött statisztikákra, Elon Muskékon kívül a Toyota háza táján van ok az örömre. A Model Y után ugyanis 4 Toyota következik a globális eladási toplistákon: a második helyre a Corolla (256 ezer), a harmadikra Hilux (215 ezer), a negyedikre a RAV4 (211 ezer), az ötödikre pedig a Camry (166 ezer) gurult be.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr4218135604
süti beállítások módosítása