Ezek már tényleg igazi Cuprák!
2024. május 03. írta: autonet

Ezek már tényleg igazi Cuprák!

A Cupra most már több mint 5 éve önállósodott a SEAT-tól, de a márka két legnépszerűbb típusát, a tavalyi évben 120, illetve 52 ezer példányban eladott Formentort és Leont még mindig gyakran éri az a „vád”, hogy megjelenésükben inkább egy „sportos SEAT”-nak számítanak, semmint független modellnek. Úgy tűnik, ebből lett most elege a fiatal spanyol brandnak, a két említett kocsi napokban bejelentett frissítésével ugyanis egyértelműen a saját, jellegzetes formavilág kialakítása felé léptek. Az Auto Check Center szervizhálózat aktuális írásában a fenti hír részletei mellett a Cuprával kapcsolatos, egyéb újdonságok is szóba kerülnek.

cupra_ujdonsagok_1.jpg

A Cupra épp a napokban nyitott saját szalont Budapesten, ahol már a néhány hónapja gyártásban lévő, tisztán elektromos crossover-SUV-juk, a Tavascan is megtekinthető. Az ennél kompaktabb méretű, lágy hibrid és plug-in hibrid verzióban készülő Terramarra sem kell már sokat várni, amelynek első példányai a tervek szerint még idén legördülnek a győri Audi-gyár futószalagjairól.

A jövőt tehát ezek (is) fémjelzik a katalán székhelyű vállalatnál, a jelen azonban egyértelműen a Leoné, valamint az első teljesen saját modelljüké, a Formentoré. A minap világgá kürtölt „ráncfelvarrás” keretében mindkét autó elülső részét alaposan átszabták, méghozzá úgy, hogy az új megjelenés leginkább az ominózus Terramar designjára hasonlít. Erről tanúskodik többek közt a merész hűtőrács vagy épp a három darab, háromszög alakú nappali fényszóró. Mind az új Leont, mind az új Formentort a mostani „divatnak” megfelelő, az autó teljes szélességében futó hátsó fénycsíkkal látták el, ráadásként pedig immár a cég jellegzetes emblémája is piros megvilágítást kapott.

cupra_ujdonsagok_2.jpg

Ahhoz képest, hogy csak egy „ciklusközepi ráncfelvarrásról” van szó, meglehetősen sok az újdonság a hajtásláncok terén is. A legizgalmasabbak talán a konnektorról tölthető hibrid változatok számítanak, amelyek 1.4-es helyett immár 1.5 literes benzinmotorral készülnek, ennek is köszönhetően az erősebb verzióknál 245-ről 272 lóerőre nőtt a teljesítmény. Ezzel párhuzamosan az akkumulátor kapacitása is több mint másfélszeresére emelkedett, az immár megközelítőleg 20 kWh-s pakkal így akár 100 kilométert is meg lehet tenni tisztán elektromos üzemmódban, ami a sofőrök igen jelentős részének akár elegendő is lehet a napi használatra.

Aki egy Cuprától elsősorban nagy teljesítményt vár el, annak némiképp rossz hír, hogy az Auditól érkező, 2.5 literes benzines erőforrás kikerül a kínálatból – „cserébe” azonban a vállalat beígérte a Leon Sportstourer (képünkön) csúcsmodellt. Ebben az információk szerint – a legizmosabb új Formentorhoz hasonlóan – az egyebek mellett a Volkswagen Golf R-ből ismerős, 2.0 literes, négyhengeres, 333 lóerős turbómotor teljesít majd szolgálatot. A vadonatúj Cupra Leonok és Cupra Formentorok a várakozások alapján idén nyáron kerülnek majd a kereskedésekbe, a hivatalos árral azonban egyelőre adós a gyártó.

cupra_ujdonsagok_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr1418395837
süti beállítások módosítása