Az öt másodperces STOP-szabály a múlté?
2024. május 31. írta: autonet

Az öt másodperces STOP-szabály a múlté?

Az „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” táblát, köznyelvi nevén STOP!-táblát bizonyára nem kell bemutatni senkinek. Értelmezése egyértelmű: a jelzett helyen megállni kötelező. De vajon mennyi ideig? Az aktuálisan fellehető információk alapján ennek a kérdésnek jártunk utána az Auto Check Center szervizhálózat mostani bejegyzésben.

stop_szabaly_habos_dori_illusztracio.png

Az idősebb generáció tagjai váltig állítják, hogy STOP!-tábla esetén minden esetben meg kell állni legalább öt másodpercig, majd megbizonyosodva a biztonságos továbbhaladás lehetőségéről elindulni a kívánt irányba. Eme egyszerű táblának vannak apróbetűs részei a gyakorlatban, így például a megállás pontos helye vagy a megállás definíciója, azonban az öt másodperces STOP-szabály a jelenleg érvényes szövegezésben hivatalosan nem létezik, vagyis a KRESZ-ben nincs arra vonatkozó írott szabályozás, hogy meddig tartson a megállás.

Vegyük tehát sorra a legfontosabbakat, ha szabályosan akarunk eljárni saját és a többi közlekedő érdekében, valamint, ha elkerülnénk a rendőrségi intézkedést, amely a szabálysértés mértékétől függően szóbeli figyelmeztetéssel, helyszíni bírsággal vagy szabálysértési feljelentéssel zárulhat.

A KRESZ megfogalmazásában ez a piros alapon fehér betűkkel jelzett nyolcszögletű „tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél – a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt – meg kell állni, és a keresztező úton érkező járművek részére elsőbbséget kell adni.”

Vagyis az „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” tábla vagy STOP-vonal esetén minden körülmények között meg kell állni az ezt jelző útburkolati jel előtt, vagy a jel hiánya esetén az adott útkereszteződések metszéspontjánál. Akkor is, ha a vezető úgy ítéli meg, hogy nem jön másik közlekedő. Szintén tévhit, hogy felfestés hiányában a táblával egyvonalban kell megállni, hiszen előfordulhat, hogy onnan nem lehet biztonságosan belátni a kereszteződést, így egészen addig a pontig érdemes menni, ami még a kereszteződés előtt van, de anélkül belátható, hogy zavarná a keresztező forgalmat. Egy kivétel azonban mégis van, ez pedig a vasúti átjáró. Ugyanis, ha az átjáróban van elhelyezve a STOP-tábla, akkor pontosan a jelzőtábla előtt kell megállni.

Tehát nem opcionális, hanem kötelező a megállás. A megállásról akkor beszélünk, ha a jármű 0km/órára van fékezve, vagyis álló helyzetbe kerül, kerekei nem forognak, az autó nem gurul. Ha biztosra akarunk menni, a sebeségváltót üresbe is rakhatjuk. Ennek megvalósulása fontos szempont lehet egy esetleges ellenőrzéskor is. Tehát nem az a lényeg, meddig állunk, hanem a megállás ténye és az elsőbbség megadása. Ez pedig szituációtól függően szabályosan akár lehet rövidebb, mint öt másodperc.

Illusztráció: PxHere

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr3618417981
süti beállítások módosítása