„Bárki” licitálhat Trump egykori csúcssportkocsijára
2024. január 19. írta: autonet

„Bárki” licitálhat Trump egykori csúcssportkocsijára

Ha megkérdeznénk az embereket, szerintük milyen autómárkák illenek leginkább egy amerikai elnökhöz, biztosra vehetjük, hogy a Lamborghini nem lenne ott a leggyakoribb válaszok közt. Mégis akad olyan korábbi USA-elnök, aki annak idején az olasz luxussportkocsi-gyártó egyik meglehetősen extravagáns modelljét választotta, és talán nem is meglepő, hogy kiről van szó: Donald Trump még jóval a megválasztása előtt, az ezredforduló táján hajtott egy Diablo VT Roadstert. A különleges színű, nyitható tetejű autó a minap egy közelgő aukció kínálatában tűnt fel, ez pedig kiváló apropót szolgáltat arra, hogy a carXpert szervizhálózat új cikkében néhány szót ejtsünk a legendás típusról és annak „elnöki verziójáról”.

lamborghini_diablo_trump_aukcio_4_videobol.png

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az egy „híres” 19. századi spanyol bikáról elnevezett Diablo nehéz örökséget vett át, hiszen 1990-ben a kultikus Lamborghini Countach utódjaként kezdték gyártani. Idővel aztán – nem kis részben az autóskártyáknak, majd a számítógépes játékoknak köszönhetően – ez a modell is rászolgált az ikonikus jelzőre, és 2001-ig (a Murciélago megjelenéséig) mintegy 3 ezer méregdrága példány készült belőle.

Ezek között voltak kifejezetten limitált szériás változatok is, például az 1995-ben debütált VT Roadster, amelynek egyik legfőbb különlegessége az elektronikusan le- és felhúzható, szénszálas targatető volt. A kupéból kabrióvá varázsolható jármű egyik 1997-ben gyártott példányát vette meg az akkor még elsősorban ingatlanmogulként ismert Trump, aki 2002 nyarán adott túl az autón, a hírek szerint 460 ezer dollárért, ami átszámítva és az inflációval is kalkulálva ma nagyjából 275 millió forintnak felelne meg.

lamborghini_diablo_trump_aukcio_3_vizjeles.jpg

Az akkor még leendő, mára már egykori elnök kérésére egyedi, „Le Mans Kék” fényezéssel készülő kocsi most a Barrett-Jackson aukciósház oldalán tűnt fel, mint a január 20. és 28. közt az arizonai Scottsdale-ben sorra kerülő árveréssorozat egyik kiemelt, ám egyelőre ismeretlen kikiáltási árú darabja. A szervező tájékoztatása alapján a Trump óta további két tulajdonost megjárt roadster eddig 24 834 kilométert futott.

A kalapács alá kerülő Lamborghiniben egy 5.7 literes, V12-es motor található, melynek maximális teljesítménye 492 lóerő, csúcsnyomatéka pedig 583 Nm. Az ötsebességes kézi váltóval ellátott, összkerék-meghajtású kocsi alig több mint 4 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/h-ra, végsebessége pedig 325 km/h környékén van. Ezek még mai szemmel nézve sem épp gyenge adatok, a „maga idejében” pedig a Diablo VT Roadster túlzás nélkül az utcai autók közvetlen elitjébe tartozott.

lamborghini_diablo_trump_aukcio_2_vizjeles.jpg

A szóban forgó sportautó különlegességét egyébként az is jelzi, hogy még a Trump által valaha birtokolt, meglehetősen impozáns járműflottákról szóló különböző internetes listákon is rendre az első helyre rangsorolják, olyan darabokat megelőzve, mint egy 2015-ös Rolls-Royce Phantom, egy 2003-as Mercedes-Benz SLR McLaren, egy 1993-as Cadillac Allante vagy épp egy igazi gyöngyszem, egy 1956-ban gyártott Rolls-Royce Silver Cloud. 

lamborghini_diablo_trump_aukcio_5_videobol.png

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr8518307021
süti beállítások módosítása