Egy kis popkultúra ‒ avagy film-e a film autók nélkül?
2024. március 01. írta: autonet

Egy kis popkultúra ‒ avagy film-e a film autók nélkül?

Az autószerelőknek és a hasonló autómániásoknak gyakran egy filmből csak az abban felbukkanó kocsik maradnak meg néhány év után. Persze ez függ a filmtől és az autóktól is, de azért van néhány jellegzetes alkotás, amiből tényleg mindenki az autókra emlékszik. A dolog nyilván korosztályfüggő is, hiszen mindenkinek a fiatal(abb) korában látottak égnek be igazán, de azért még sokan elmosolyodnak, ha eszükbe jut a 007-es egy-egy Aston Martinja (Lotusa, BMW-je), Herbie kalandjai, a Knight Rider KITT-je, General Lee, vagy a Ford Gran Torino (’76) a Starsky és Hutch-ból, esetleg a típus korábbi, ’72-es változata Clint Eastwood azonos című mozijából. Következzen egy kis „autós mozitörténelem” és néhány ehhez kapcsolódó gondolat az Automeister szervizhálózat legfrissebb bejegyzésében!

egy_kis_popkultura_blogcikk_illusztracio.jpg

A Fast & Furious (Halálos iramban) széria csodaautóit itt nem is lenne hely felsorolni, mert egymást érik a gyárilag is durva japán és amerikai „vasak”, miközben nem sok marad meg a filmben gyári állapotában. Batman és Mad Max autóit ‒ élén a Ford Falcon XB Coupe-val (képünkön) –, illetve az ezekben szereplő autókat néha nem könnyű beazonosítani, de elfelejteni is ugyanilyen nehéz őket, ahogy a Szellemirtók Cadillac-jét is. A Ford Mustangok filmszerepeit listába szedni is nehéz, Nicolas Cage és Steve McQueen is nagyot alakított a típus különböző évjárataiban, hogy csak kettőt említsünk. A Párbaj gonosz Peterbiltje is maradandó annak, aki látta a filmet, a Vissza a jövőbe trilógia DeLoreanje pedig annak is, aki nem látta. Ilyen felsorolás nem létezhet a „dühbe hozó” Puma Dune Buggy nélkül, ahogy Mr. Bean figurájához is hozzá tartozik a Minije. Az idősebbek emlékezhetnek Ötvös Csöpi kocsijaira, amik gyorsan tudtak változni az 500-as Fiattól az állólámpás Merciig, illetve fordítva. Emlékezetes a Peugeot 406-os a Taxi sorozatból, de a Dögkeselyű ladás jelenete, vagy ‒ ha már Lada ‒ a Szomszédok széria Taki bácsijának taxija is.

A Transformers sorozat sem lenne az, ami a sárga-fekete Camaro nélkül, az Olasz meló pedig ismét csak a Minik nélkül ‒ utóbbin mindig elgondolkodtunk, hogy miért nem Fiat 500-asokat használtak. A Ferrarik szereplésének se szeri, se száma, bajusszal vagy anélkül, de számtalanszor feltűntek a vásznon. A szupercsapat GMC-je is sokaknak megmaradt, ahogy a korábban felénk sosem látott, gyárilag is szerény Ford Anglia is a Harry Potterből. Szintén nem mai, de azért a Fantomas sorozat repülő DS-e is menő volt annak idején, Statham 7-es BMW-je A szállító(k)ból, vagy a még idősebbeknek Roger Moore P1800-asa az Angyal sorozatból. Mindenki emlékszik a Grease fehér és fekete autóira, de nem sokan vágnák rá, hogy a fekete egy ’49-es Mercury Custom, a fehér meg egy Ford De Luxe, szintén 1949-ből, szintén rendesen átépítve, pláne a film zárójelenetére. Az Esőemberben egy öreg Buick Roadmaster kap fontos szerepet, a Christine-ben egy 1958-as Plymouth Fury, az Ágyúgolyó futamok autóit pedig megint csak hosszú lenne felsorolni.

A fenti, nem kicsit túltolt gyűjtemény talán mindenkit meggyőz arról, hogy az autó az maga a film, hogy e nélkül Hollywood talán nem is létezne. De tényleg így van? Sokkal nehezebb lenne azokat a filmeket összeszedni, amelyekben nem szerepel autó, legalábbis azok közül, amelyeknek a cselekménye az elmúlt és következő 100 évben játszódik, bár nyilván vannak ilyenek. A jelenségre mindenkinek lehet saját magyarázata, nekünk is van.

Az autó annyira része korunk identitásának, olyan sokat elmond a felhasználójáról, hogy legalább olyan kifejező filmes eszközzé vált, mint a ruhák, vagy bármely környezet, ahol a szereplők tartózkodnak. Ránézünk egy autóra, és ‒ ha az a célja a készítőknek ‒ azonnal lejön, hogy a tulajdonosa miféle ember. Milyen az anyagi státusza, a vérmérséklete, mennyire pedáns vagy hanyag, konzervatív vagy lázadó stb.

Amikor megjelenik egy kocsi a vásznon, ott történik valami, és fordítva: egy autóban szinte bármi megtörténhet. Az autós üldözés persze evidens filmes betét, de láttunk már a filmekben és az autókban verekedős akciójelenetet, gyilkosságokat, erotikát, evést-ivást, alvást stb. Vagyis azon dolgok jelentős részét, amit az ember megtehet, megteheti egy kocsiban is, de utóbbinak mégis mindig van némi plusz üzenete; az adott szituációt vagy fokozza, vagy épp gyengíti, ismét csak a rendezők szándéka szerint, de az biztos, hogy a történések egy kocsiban mindig többletjelentéssel bírnak. Nem véletlen, hogy egy-egy népszerű filmben használt autó utóbb az árveréseken a piaci értékének sokszorosáért kel el, vagy múzeumokat díszít. Hiszen kinek ne lenne azonnal ötlete, ha megkérdeznék, melyik filmes autót szeretné kipróbálni, vagy akár birtokolni? Nekünk elég sok van ‒ lásd a fenti listát ‒ és ez még csak nem is a vezetésről, vagy a kíváncsiságról szól.

A bejegyzés trackback címe:

https://autonetszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr5218343169
süti beállítások módosítása